Atbash

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Atbash is een eenvoudige substitutieversleuteling vergelijkbaar met Caesarrotatie. Atbash komt voor in het Bijbelboek Jeremia (25:26 en 51:41), waar SSK staat in plaats van BBL (Babel). Het wordt geassocieerd met de esoterische methodologiën van Joodse mystici. De naam komt uit het Hebreeuws en illustreert de werking, de eerste (letter) wordt de laatste. A (aleph) wordt Z (taw), B (beth) wordt Y (sin of shin); atbash.

Een minder bekende en meer betwiste variant van atbash, atbam, komt schijnbaar voor in Jesaja (7:6). Deze methode is volledig gelijk aan het Caesaralfabet.

Hiernaast bestaat er ook nog de atbah-variant, waarbij de letters worden omgezet in cijfers en vervangen door het equivalent waarmee zij 10 worden. Zodoende wordt de aleph (de eerste letter) vervangen door de teth (de negende). Het is onduidelijk wat er exact gebeurt met letters die boven de 10 uitkomen en deze variant komt niet voor in de Bijbel. Een voorbeeld is wel te vinden in de Talmoed (Seder Mo'ed, Sukkah 52b).

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

Voor versleuteling noteert men het alfabet als volgt:

A B C D E F G H I J K L M   א Alef ב Bet ג Gimel ד Dalet ה He ו Waw ז Zajin ח Chet ט Tet י Jod כ Kaf
Z Y X W V U T S R Q P O N תּ Taw ש Sjin ר Resj ק Koef צ Tsadi פ Pe ע Ajin ס Samech נ Noen מ Mem ל Lamed

Om te versleutelen men zoekt de te versleutelen letter en vervangt deze door de corresponderende letter daarboven of daaronder. Zodoende wordt een sleuteltekst als de kunst van het oorlogvoeren versleuteld tot wv pfmhg ezm svg llioltelvivm.

Aangezien atbash een eenvoudige vorm van substitutie is, zijn berichten die hiermee versleuteld zijn zeer kwetsbaar voor frequentieanalyse.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Atbash komt voor in de door Dan Brown geschreven bestseller, De Da Vinci Code.
  • Het versleutelen/ontcijferen is zeer eenvoudig te bewerkstelligen met behulp van het computerprogramma sed.

sed -e 'y/abcdefghijklmnopqrstuvwxyz/zyxwvutsrqponmlkjihgfedcba/'

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kahn, David ([1967]1996) The Codebreakers. The Comprehensive History of Secret Communication from Ancient Times to the Internet. Revised and Updated.. Scribner ISBN 0-684-83130-9