Atheroomcyste

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Atheroomcyste op de kuit

Een atheroomcyste of talgkliercyste is een holte in de huid, waarin geen talg maar vooral verweekte hoornschilfers zijn opgehoopt. Een dergelijke cyste ontstaat als de normale uitgang en afvoergang van de haarfollikel en de bijbehorende talgklier afgesloten raakt. Na een aantal maanden tot jaren ontstaan er zo soms fikse bobbels die gemakkelijk te herkennen zijn aan hun ronde tot ovale gelijkmatige vorm, het feit dat ze niet aan de onderlaag vast zitten maar soms wel in de huid zitten, en omdat er meestal ook een kleine verstopte porie midden op de zwelling te bespeuren is.

De atheroomcyste is dus geheel onschadelijk maar soms wel ontsierend en kan vanzelf weggaan, maar komt dan later wel terug. En omdat er altijd ook een open verbinding naar de huid is, al is die meestal heel klein, is infectie toch een mogelijkheid die steeds op de loer ligt. Dan wordt de zwelling opeens een stuk groter, en rood en pijnlijk; er kan een abces ontstaan waarin zich naast de dikke witte atheroombrij ook dunne en meestal erg vies ruikende pus bevindt. In dit stadium is de enige remedie de cyste, door er een snee in te maken, ruim open te leggen en de inhoud te verwijderen. Na genezing van de incisie is de cyste dan weg maar omdat de wand niet is verwijderd zal hij meestal terugkomen.

Een betere behandeling is daarom de atheroomcyste eens op een moment dat hij niet ontstoken is weg te halen. Dit is een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving bij de huisarts, dermatoloog of chirurg. Meestal lukt het dan de cyste met de omhullende wand in zijn geheel te verwijderen waarna de cyste ook niet meer zal terugkomen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]