Atlético Clube de Portugal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Atlético CP
Atlético Clube de Portugal
Naam Atlético Clube de Portugal
Opgericht 18 september 1942
Stadion Estádio Tapadinha
Capaciteit 15.000
Voorzitter Ângelo Mesquita
Trainer Toni Pereira
Competitie Campeonato Nacional
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Atlético Clube de Portugal is een Portugese voetbalclub uit de hoofdstad Lissabon. De club werd opgericht in 1942 na een fusie tussen União de Lisboa en Carcavelinhos.

Geschiedenis[bewerken]

União de Lisboa[bewerken]

União bereikte in 1929 de bekerfinale en verloor deze van CF Belenenses. In 1934/35 was de club medeoprichter van de moderne Portugese competitie. De club werd zesde op acht clubs. In 1942 fusioneerde de club met Carcavelinhos.

Carcavelinhos[bewerken]

De club won in 1928 de Portugese beker tegen Sporting Lissabon met 3-1. In 1935/36 speelde de club voor het eerst in de hoogste klasse van het land en werd voorlaatste, enkel Académica had minder punten. Na nog een kwakkelseizoen werd de club vierde, achter de grote drie in 1938. Carcavelinhos nam nog deel aan de hoogste klasse in 1940 en 1942 en fusioneerde daarna met União en werd zo Atlético CP.

Atlético CP[bewerken]

Atlético promoveerde na één seizoen naar de hoogste klasse en werd daar meteen derde. Het volgende seizoen trad de club niet aan, maar keerde terug in 1945/46 en werd vijfde. Dat seizoen werd ook de bekerfinale verloren tegen Sporting Lissabon. In 1949 bereikte de club opnieuw de bekerfinale en verloor dit keer van Benfica Lissabon. Het volgende seizoen werd opnieuw een derde plaats bereikt. De volgende seizoenen waren met wisselend succes tot de club degradeerde in 1957. Na twee jaar promoveerde de club opnieuw en werd na drie seizoenen zesde, maar degradeerde het seizoen erna. Atlético keerde terug voor seizoen 1966/67, maar moest meteen een stap terugzetten en deed dit opnieuw in 1968/69. In 1971 keerde de club opnieuw terug en werd nu tiende, dit werd echter gevolgd door een nieuwe degradatie. In 1974 keerde de club een laatste keer terug en eindigde twee keer in de middenmoot. Na een laatste plaats in 1977 zou de club er nooit meer in slagen om terug te keren naar de elite. Na een aantal jaar in de derde klasse promoveerde de club in 2011 weer naar de tweede klasse.

Bekende (oud-)spelers[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie de lijst van spelers van Atlético Clube de Portugal voor een opsomming van spelers die uitkwamen voor de club.