Atrium Medisch Centrum Parkstad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Atrium Medisch Centrum)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het voormalig Atrium Medisch Centrum Parkstad (Atrium MC), sinds 2015 hernoemd onder de naam Zuyderland is een ziekenhuis voor de inwoners van Oostelijk Zuid-Limburg. Het beschikt over vier locaties: Heerlen, Kerkrade, Brunssum en Geleen. In het ziekenhuis zijn nagenoeg alle medisch-specialistische disciplines voorhanden.

Geschiedenis[bewerken]

Het Atrium Medisch Centrum is voortgekomen uit de fusie tussen de Stichting De Wever-Ziekenhuis te Heerlen en de Stichting H. Gregorius de Grote te Brunssum in 1992. Een paar jaar later (1996) is er nog een fusie geweest met de Stichting Sint Jozef-Ziekenhuis te Kerkrade. Zo waren er drie ziekenhuizen ondergebracht in één organisatie, wat maakte dat het Atrium MC een van de grotere algemene ziekenhuizen was in Nederland (academische ziekenhuizen niet meegerekend). Het Atrium MC was onderdeel van de Stichting Gezondheidszorg Oostelijk Zuid-Limburg. In 2015 fuseerden het Atrium en het ziekenhuis Orbis Medisch Centrum uit Geleen. Sindsdien zijn de gefuseerde ziekenhuizen bekend onder de naam 'Zuyderland'.

Naamgeving[bewerken]

De naam Atrium is van Romeinse afkomst en verwijst naar de Romeinen die 2000 jaar geleden in Heerlen een nederzetting bouwden. Een atrium was de centraal gelegen en transparante living in Romeinse woningen, de centrale plaats waar alle deuren op uitkwamen. Zo wil Atrium MC de centrumfunctie vervullen voor de zorgverlening in zijn verzorgingsgebied.

Locaties[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]