Ndyuka (taal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Aucaans)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ndyuka
Ndyuká
Gesproken in Suriname
Taalfamilie
Dialecten
Aukan, Aluku, Paramaccan
Taalcodes
ISO 639-3 djk
Portaal  Portaalicoon   Taal
Het woord "Ndyuká" geschreven in Afaka-schrift

Ndyuká, ook wel bekend als Aukan, Ndyuká tongo, Aucaans, of Okanisi, is een creoolse taal die wordt gesproken door de Ndyuka in het oosten van Suriname en het westen van Frans-Guyana.

De meeste van de 25- tot 30-duizend sprekers leven in de Surinaamse binnenlanden, waarvan een groot deel bestaat uit tropisch regenwoud. Ethnologue kent twee verwante talen onder de naam Ndyuka.[1]

De woordenschat is hoofdzakelijk uit het Engels afkomstig. Daarnaast heeft de taal wat betreft de grammatica en fonologie invloeden van Afrikaanse talen en het Portugees ondergaan. Het is gedeeltelijk een toontaal; zo betekent na bijvoorbeeld "is" en "is niet". Ook kunnen woorden beginnen met de medeklinkers mb en ng en komen zowel de stemhebbende labiaal-velaire plosief [ɡ͡b]? als de stemloze labiaal-velaire plosief [k͡p]? voor, bijvoorbeeld in het woord voor "vertrekken": gwé of gbé, van het Engelse "go away". De betreffende klanken worden door sommige Ndyuká-sprekers uitgesproken als kw en gw.

De oude spelling was gebaseerd op een vroegere schrijfwijze van het Nederlands, waarin u werd geschreven als oe en y als j en met de digrafen ty en dy. Het op lettergreepstructuur gebaseerde Afaka-schrift werd in 1908 speciaal voor het Ndyuká bedacht.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]