Aucklandtaling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aucklandtaling
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2013)
Anas aucklandica.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Anseriformes (Eendvogels)
Familie:Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht:Anas
Soort
Anas aucklandica
Gray, 1844
Afbeeldingen Aucklandtaling op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Aucklandtaling op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De aucklandtaling (Anas aucklandica) is een eend uit de familie van de Anatidae. Het is een endemische soort van de Aucklandeilanden, die tot Nieuw-Zeeland behoren.

Leefwijze[bewerken]

De aucklandtaling voedt zich met insecten en ongewervelden, die hij in het water en op het land vindt.

Beschrijving[bewerken]

De aucklandtaling is een kleine, donkerbruine eend. De eend weegt tussen de 400 en 550 gram. Er is weinig verschil in verenkleed tussen het mannetje en het vrouwtje. Het zijn vogels met kleine vleugels en ze hebben het vliegen grotendeels afgeleerd. Ze zijn ’s nachts actief, wanneer er minder roofdieren zijn en voeden zich met kleine gewervelden en ongewervelden. De eenden zijn zeer territoriaal.

Voorkomen en leefgebied[bewerken]

De aucklandtaling komt alleen nog voor op de eilanden Ewing, Enderby, Rose, Ocean, Adams, Disappointment en de Dundaseilanden, in totaal een gebied van 113 km². Hij werd er bedreigd door geïntroduceerde dieren (katten, ratten en varkens). In het kader van projecten tot ecologisch herstel van deze eilanden, zijn de geïntroduceerde dieren die de talingpopulaties bedreigen verwijderd. Volgens een schatting uit 1997 zijn er nu ongeveer 2000 aucklandtalingen en volgens de IUCN is de populatie stabiel, maar blijft kwetsbaar als er per ongeluk weer introducties plaatsvinden op deze eilanden.[1]