Naar inhoud springen

Audi Sport quattro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Audi Sport quattro
De Groep B rally versie van de Sport quattro
Fabrikant Audi
Groep / klasse B / 12
Geïntroduceerd 1984
Voorganger Audi quattro A2
Opvolger Audi Sport quattro S1 E2
Statistieken in het wereldkampioenschap rally
Inschrijving Audi Sport
Actieve jaren 1984 - 1985
Deelnames 14
Overwinningen 1
Aantal podia 7
Eerste rally Corsica 1984
Eerste overwinning Ivoorkust 1984
Laatste overwinning Ivoorkust 1984
Laatste rally Ivoorkust 1985
Portaal  Portaalicoon   wereldkampioenschap rally

De Audi Sport quattro, voluit Audi Sport quattro S1, is een rallyauto die door Audi werd ingezet tijdens het wereldkampioenschap rally in Groep B, in de seizoenen 1984 en 1985.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De straatversie van de Sport quattro, voor het eerst geïntroduceerd in 1983

Ondanks het succes in de voorgaande jaren, met twee wereldtitels (1 bij de constructeurs en 1 bij de rijders) en meerdere overwinningen, bleek Groep B zich met rasse schreden te ontwikkelen en werd de competitie voor Audi heviger. Audi zou op korte termijn niet meer de enige constructeur zijn van een rallywagen met vierwielaandrijving, na de introductie van de Peugeot 205 Turbo 16 in 1983, waarbij de achterliggende gedachten radicaal anders waren dan die van het oorspronkelijke quattro-ontwerp. Audi introduceerde datzelfde jaar daarom de Sport quattro, die duidelijk bedoeld was het team een stap voorwaarts te brengen in het Wereldkampioenschap Rally. In vergelijking tot zijn voorganger, de Audi quattro A2, werd de wielbasis ingekort met 200 mm, terwijl de conventionele 5 cilinder motor nu een kop had met vier ventielen per cilinder, met daarnaast een betere compressieverhouding die nog eens minstens 50 Pk extra gaf (in totaal produceerde de motor zo'n 140 Pk meer dan zijn voorganger[bron?]). Aerodynamisch oogde de Sport quattro wat groter, onder meer door een doordachte achtervleugel om de neerwaartse druk te verbeteren en bredere wielkasten. De body bestond grotendeels uit kevlar om het geheel lichter te maken, terwijl de balans in de gewichtsverdeling werd aangepakt door de oliekoeler naar achteren te verplaatsen.

Competitief[bewerken | brontekst bewerken]

Michèle Mouton actief met de Sport quattro in Groot-Brittannië 1984

De Sport quattro werd op 1 mei 1984 gehomologeerd en maakte voor het eerst zijn opwachting in de Corsica in het seizoen 1984 (per toeval tegelijkertijd met de Peugeot 205 T16). Het debuut was weinig succesvol, aangezien rijder Walter Röhrl in de openingsfase al moest opgeven met een oververhitte motor. De betrouwbaarheidsproblemen bleven aanhouden in de daaropvolgende ronden in Griekenland, Finland en San Remo, waarop Stig Blomqvist, die om de wereldtitel streed, besloot om het seizoen grotendeels te blijven afwerken in de oude vertrouwde quattro A2. De problemen aan de Sport quattro werden echter verholpen en Blomqvist wist ermee het zware evenement in Ivoorkust te winnen, en zou uiteindelijk ook wereldkampioen 1984 worden. Audi won eveneens voor de tweede keer de titel bij de constructeurs, al had het dat voornamelijk nog te danken aan de resultaten van de quattro A2.

Het seizoen 1985 begon bemoedigend, waarin het goed competitie kon bieden aan Peugeot. Het behaalde met de rijders Röhrl en Blomqvist een aantal podiumresultaten, maar miste ook potentiële overwinningen, onder meer in Portugal, waar Röhrl het tempo grotendeels dirigeerde, maar laat in de rally in leidende positie technische problemen ondervond en vervolgens moest consolideren voor een derde plaats. Daarna begon de betrouwbaarheid van het materiaal ook weer parten te spelen in de kansen van hun rijders en kon het uiteindelijk ook niet de overmacht van Peugeot bedwingen, die halverwege het seizoen al op koers lagen voor beide titels. Audi bleef tot aan de WK-ronde in Nieuw-Zeeland deelnemen met de Sport quattro, waar zij veelzeggend achter de Peugeots als derde en vierde eindigden (de auto zou later in het seizoen echter nog zonder succes ingezet worden in Ivoorkust). Daarna werd deze vervangen door een evolutie versie, genaamd de Sport quattro E2 (evolutie 2), die radicale veranderingen kende ten opzichte van zijn voorganger, onder meer in zijn complete verschijning.

De Sport quattro behaalde in privé-handen nog een derde plaats tijdens de WK-ronde van de Verenigde Staten in 1986 met John Buffum achter het stuur. Ook in Noord-Amerika, maar buiten het WK om, werd Michèle Mouton met deze auto in 1984 tweede en in 1985 de winnares van de Pikes Peak International Hill Climb, door er in beide jaren een record tijd neer te zetten.

Specificaties[bewerken | brontekst bewerken]

Audi Sport quattro
Carrosserie Merk Audi
Type Sport quattro
Body Coupé, 2-deurs
Materiaal Staal en kevlar
Afmetingen en gewicht Lengte 4160 mm
Breedte 1790 mm
Hoogte 1344 mm
Wielbasis 2204 mm
Spoorbreedte voor 1465 mm
Spoorbreedte achter 1502 mm
Gewicht 1200 kg
Technisch Motor 5 cilinder in lijn, Turbo
Motor positie Voor, longitudinaal
Capaciteit 2110 cc
Boring × Slag 79,5 × 85
Ventielen per cil. 4
Nokkenas Dubbel bovenliggend
Vermogen 420 Pk/7500 tpm
Max. koppel 451 Nm/5500 tpm
Compressieverhouding 7.5:1
Verbranding Injectie
Transmissie 6-versnellingsbak
Aandrijving quattro 4x4
Ophanging McPherson veerpoten,

schroefveren en schokbrekers

Complete resultaten in het Wereldkampioenschap Rally[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Rijders 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Pos. Punten
1984 MON ZWE POR KEN FRA GRI NZL ARG FIN ITA IVK GBR 1 120
Vlag van Duitsland Walter Röhrl NF NF NF
Vlag van Frankrijk Michèle Mouton NF NF 4
Vlag van Finland Hannu Mikkola NF
Vlag van Zweden Stig Blomqvist NF 1
1985 MON ZWE POR KEN FRA GRI NZL ARG FIN ITA IVK GBR 2 126
Vlag van Zweden Stig Blomqvist 4 2 4 NF 2 4
Vlag van Duitsland Walter Röhrl 2 NF 3 NF NF 3
Vlag van Finland Hannu Mikkola 4 NF
Vlag van Frankrijk Michèle Mouton NF
Vlag van Duitsland Franz Braun NF

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Profiel op Juwra.com
Commons heeft media­bestanden in de categorie Audi Sport Quattro.