Naar inhoud springen

Audi Type K

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Audi Type K
Bedrijf Audiwerke AG Zwickau
Merk Audi
Vlag van Duitsland Duitsland
Type 14/50 PS Type K
Productiejaren 1921-1926
Klasse Middenklasse
Koetswerkstijl
Voorganger Audi Type C
Opvolger Audi Type M
Fabriek Zwickau, Duitsland
Technisch
Lay-out
Motor
3,6L L4
Vermogen in pk 50
Versnellingsbak manuele 4-bak
Brandstof benzine
Maten
Wielbasis 2530 mm
Massa 1400 kg
Topsnelheid 95 km/u
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Audi Type K is een personenwagen uit de middenklasse die van 1921 tot 1926 geproduceerd werd door de Duitse autobouwer Audiwerke AG Zwickau. Het was de eerste in serie geproduceerde auto in Duitsland met het stuur aan de linkerkant.[1]

De wagen kende zijn debuut op het Autosalon van Berlijn in 1921. Sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog had Audi alleen auto's van vooroorlogs ontwerp geproduceerd, de Type K was de eerste echte naoorlogse Audi.

Achteraf werd de Type K beschouwd als een van de technisch meest geavanceerde auto's van zijn tijd. De 3,6-liter vier-in-lijnmotor, voorzien van een aluminium cilinderblok met verwisselbare cilindervoeringen, ontwikkelde 37 kW (50 pk), goed voor een topsnelheid van 95 km/u.[2] Het motorvermogen werd via een handgeschakelde vierversnellingsbak en een cardanas overgebracht op de achterwielen. De wagen was uitgerust met twee starre assen met bladveren.

De Type K was verkrijgbaar als phaeton met vier zitplaatsen, vierdeurs sedan of tweedeurs cabriolet. De Type M, die in 1924 in productie ging, kan gezien worden als de grotere vervanging van de Type K.