Audisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de psychische aandoening, zie autisme.

Audisme is een term gebruikt voor de discriminatie en marginalisatie van doven of slechthorenden. Het begrip werd in 1975 voor het eerst gebruikt door Tom Humphries in zijn, niet gepubliceerde, proefschrift Audism: The creation of a word. Sinds 1992 wordt het begrip ook door andere auteurs gebruikt en onderzocht.[1]

Oorzaken[bewerken]

Audisme is de maatschappelijke reactie op de afwijkende communicatie en kwaliteiten van doven of gebarentaalgebruikers. Veel doven zijn zich er niet van bewust dat ze door audisme worden benadeeld. De meeste doven worden door horende ouders, werkgevers, behandelaars of artsen behandeld, maar de methoden werken vaak niet. Ook gebruiken veel oraal opgevoede doven geen gebarentaal en zien ze doofheid niet als een identiteit. Dit wordt passief audisme genoemd. Culturele doven weten dat ze vaak worden gediscrimineerd wegens doofheid of slechthorendheid. Zij vechten tegen audisme via de Commissie Gelijke Behandeling of rechtszaken. Dit is actief audisme.

Maatschappelijke visies[bewerken]

De horende gemeenschap denkt vaak dat doven geen beroepen kunnen uitvoeren waarin veel communicatieve vaardigheden vereist zijn[2] of veiligheid van belang is.[3]. Maar door voorzieningen zoals doventolken kunnen zij dergelijke beroepen toch wel uitoefenen. Vaak onderschatten horenden de kwaliteiten van doven, doordat ze gebarentaal als een kunsttaal beschouwen. De overheid maakt geen onderscheid tussen gehandicapten- en dovenorganisaties. De dovenorganisaties richten zich echter meer op cultuur en taal, terwijl de gehandicaptenorganisaties zich richten op verbetering van de toegankelijkheid en ontwikkeling van geneesmiddelen tegen handicaps of ziekten.

Externe links[bewerken]