Naar inhoud springen

Audofleda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Audofleda
ca. 470 − na 526
Koningin-gemalin der Ostrogoten
Periode ca. 493
Overleden Ravenna, Ostrogotische Rijk
Vader Childerik I
Moeder Basina
Dynastie Merovingisch Huis
Broers/zussen Clovis I
Partner Theodorik de Grote
Kinderen Amalasuntha, Theodegotha, Ostrogotho
Bron: Gregorius van Tours

Audofleda (rond 470 - na 526) was de zuster van Clovis I, koning van de Franken. Zij trouwde rond ca. 493 n.Chr. (datum onbekend)[1] met Theodorik de Grote, koning van de Ostrogoten van 471 tot 526. Theodorik stuurde een ambassadeur naar Clovis om de hand van Audofleda te vragen[2]. Hierdoor kwam een politieke alliantie tussen Theodorik en Clovis tot stand. Doordat Theoderik zijn dochters liet huwen met de koningen van de Bourgondiërs, de Vandalen en de Visigoten verbond deze zich met alle belangrijke 'barbaarse' koninkrijken in het westen.

Theodorik en Audofleda hadden een dochter, Amalasuntha, die getrouwd was met Eutharik. Amalasuntha had op haar beurt een dochter, Mathesuntha, en een zoon, Athalarik; Amalasuntha regeerde van 526-34 als koningin/regentes van de Ostrogoten.

Audofleda was voorafgaand aan haar huwelijk niet christelijk. Vlak voor haar huwelijk werd zij gedoopt door een ariaanse bisschop.[2]

Gregorius van Tours[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens Gregorius van Tours, die zo'n vijftig jaar na de dood van Audofleda schreef, werd zij in 526 door haar dochter Amalasuntha vergiftigd, uit wraak omdat Audofleda haar minnaar zou hebben laten ombrengen[3].

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. C.W. Previte-Orton. The Shorter Cambridge Medieval History (De kortere Cambridge middeleeuwse Geschiedenis). Cambridge: University Press. 1966.
  2. a b Margaret Deanesly, A History of Early Medieval Europe 176-911 (Een geschiedenis van vroegmiddeleeuws Europa 176-911), Methuen 1960, pagina 41
  3. citaat uit Gregorius van Tours