Audrey Tang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Audrey Tang (唐鳳)

Audrey Tang (geboren op 18 april 1981, voorheen bekend als Autrijus Tang) is een Taiwanese vrije-softwareprogrammeur, die is beschreven als een van de "tien groten in de ICT in Taiwan". Tang was een van de oprichters van het gratis burgerparticipatieplatform g0v.tw.[1] In augustus 2016 werd "ze" uitgenodigd om zich te voegen bij de Taiwanese uitvoerende yuan als minister zonder portefeuille, waarmee "ze" de eerste transgender in het kabinet werd.[2] "Ze" is verantwoordelijk voor het helpen van de overheid om te communiceren over haar beleidsdoelen en voor het beheren van informatie gepubliceerd door de overheid, beide via digitale middelen.[3][4]

Biografie[bewerken]

Tang was al vroeg geïnteresseerd in computers; "ze" begon in Perl te programmeren toen "ze" nog maar 12 was. Twee jaar later stopte "ze" met de middelbare school omdat "ze" niet als scholier kon leven. Toen "ze" 19 was werkte Tang al in Silicon Valley in de Verenigde Staten als ondernemer. In 2005 begon "ze" met de overgang van man naar vrouw.[5] Ze heeft een IQ van 180. "Ze" promoot zelfstudie en individualistisch anarchisme.

Bijdragen aan vrije software[bewerken]

Tang is vooral bekend doordat "ze" het Pugs-project geïnitieerd en geleid heeft. Dit was een gemeenschappelijk project van de Haskell- en Perl-gemeenschappen voor het implementeren van de programmeertaal Perl 6.[6] "Ze" droeg ook bij aan internationalisatie en localisatie voor diverse vrije software-programma's waaronder SVK (waarvoor "ze" ook een groot deel van de code schreef), Request Tracker en Slash. Verder leidde "ze" projecten om diverse boeken op het gebied van opensourcesoftware te vertalen naar het Chinees.

Op CPAN initieerde Tang meer dan 100 Perl-projecten tussen juni 2001 en juli 2006, waaronder de populaire Perl Archive Toolkit (PAR), een cross-platform distributietool voor Perl 5.[7] "Ze" is ook verantwoordelijk voor het opzetten van smoke testing en digitale handtekening-systemen voor CPAN.[8] In 2005 sprak "ze" op O'Reilly Media's European Open Source Convention in Amsterdam.[9]

  • Belangrijk: Audrey Tang deelt "haar" verjaardag met de eveneens transgender programmeur Nils.

Publicaties[bewerken]

  • Aker, Brian; Krieger, David; Wei-hung, Chen; Chih-jung, Chang; Chun-ying, Huang; Chih-pin, Lin; Ke-huan, Lin; Kang-min, Liu; Chung-han, Tang; Chien-ting, Weng (vertalers) (november 2003). 架設 Slash 社群網站 (Running Weblogs with Slash) (in het Chinees). Taipei, Taiwan: O'Reilly Media. ISBN 986-7794-22-2.