August Zinsmeister

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sociëteitsgebouw PhRM te Utrecht

August Heinrich Zinsmeister (Rotterdam, 14 december 1867 - Hengelo (Overijssel), 8 januari 1941) was een Nederlands architect.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

August Heinrich Zinsmeister werd te Rotterdam geboren, als zoon van Ludwig Zinsmeister en Henderika Christina Penteris. Zijn eerste bouwkundige opleiding ontving hij in zijn geboortestad aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen, waar Henri Evers toen doceerde. Vervolgens bracht hij twee jaar door aan de Polytechnische School te Delft, waar hij onder meer colleges kreeg van de eerste Delftse hoogleraar bouwkunde Eugen Gugel. Omstreeks 1890 was Zinsmeister betrokken bij de bouw van het Raadhuis Nieuwer-Amstel. Afgezien van dit project, waarvan hij niet de architect was, zijn er van Zinsmeister geen werken van vóór 1900 bekend. Tussen 1885 en 1895 was Zinsmeister bestuurslid van het genootschap Architectura et Amicitia.

Zelfstandig architect[bewerken | brontekst bewerken]

Een van Zinsmeisters vroegste en bekendste zelfstandige werken, is het sociëteitsgebouw PhRM (Placet hic Requiescere Musis) aan het Janskerkhof in Utrecht. In zowel de strakke vormgeving als de inrichting vertoont het gebouw overeenkomsten met de Beurs van Berlage. Daarnaast is er invloed van de Jugendstil te herkennen, door de materiaalkeuze en het lichte kleurgebruik. Vanaf 1919 zet Zinsmeister zijn werk voort in samenwerking met de architect A. Jacot.

Bekende werken[bewerken | brontekst bewerken]

Minder bekende werken[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]