Augustus John

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Augustus John, door Beresford, 1920

Augustus Edwin John OM (Tenby, Pembrokeshire, 4 januari 1878Fordingbridge, Hampshire, 31 oktober 1961) was een Brits kunstschilder. Hij wordt gerekend tot het postimpressionisme.

Leven en werk[bewerken]

Portret door William Orpen, 1899

John was de zoon van een advocaat uit Wales. Reeds op 11-jarige leeftijd ging hij naar de Tenby School of Art en op zijn zeventiende verhuisde hij naar Londen om er te studeren aan de Slade School of Fine Art, waar hij de pupil werd van Henry Tanks. Hij studeerde er samen met zijn zus Gwen en zijn latere vriend William Orpen. In 1898 won hij een studiebeurs die het hem mogelijk maakte zijn studies te voltooien in Parijs, aan de Académie Colarossi en bij Pierre Puvis de Chavannes. In die tijd leerde hij ook de bohème van Montmartre kennen, welke hem sterk zou beïnvloeden. Na zijn terugkeer naar Engeland werd hij tot 1904 hoogleraar aan de Universiteit van Liverpool. In deze periode huwde hij met de kunstenaarsdochter Ida Trevitt, met wie hij vijf kinderen kreeg.

Via de volkenkundige John Sampson kwam John met de taal en levenswijze van de Roma in aanraking. Hij raakte erdoor gefascineerd, probeerde zich deze zich zo veel mogelijk eigen te maken en reisde in 1905 met een zigeunergezelschap door Dartmoor, samen met zijn familie. In die periode ontstond een soort ‘menage a trois’ tussen John, zijn vrouw Ida en zijn geliefde Dorothy Dorelia McNeill (1881–1969). Hij vereeuwigde beide vrouwen meermaals als zijn ‘zigeunermuzen’. Nadat Ida in 1907 overleed huwde John met Dorelia en kreeg met haar nog twee dochters.

Nadat John samen met William Orpen een poosje een atelier voerde in Londen kocht hij in 1910 in de Zuid-Franse havenstad Martigues een huis en zou daar tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, in augustus 1914, alle zomers werken. Tijdens de oorlog zelf diende hij als officieel oorlogsschilder aan het front. Na de oorlog maakte hij vooral naam als portretschilder en legde tal van beroemdheden vast, met name uit de wereld van kunst en literatuur: Thomas Edward Lawrence, Thomas Hardy, William Butler Yeats, Isabella Augusta Gregory, George Bernard Shaw, Elizabeth Asquith, Dylan Thomas, enzovoort. Zijn bekendste werk is een portret van de Portugese celliste Guilhermina Suggia.

John exposeerde meermaals bij de Royal Society of Portrait Painters. Hij was een van de leiders van de New English Art Club. Hij was lid van de Royal Academy of Arts, waar hij op latere leeftijd ook doceerde. In 1942 werd hij opgenomen in de Order of Merit.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Michael Holroyd: Augustus John - The Years of Innocence, Book Club Associates (1975)
  • Mark L. Evans: Themes and Variations: The Drawings of Augustus John 1901-1931, Lund Humphries (1996) ISBN 0-85331-693-7

Externe links[bewerken]