Augustus Leopold Kuper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Augustus Kuper)
Augustus Leopold Kuper
Een conferentie op de Semiramis op 2 juli 1863. Voorgrond: Frans tolk Blekman, Japanse tolk. Achtergrond (v.l.n.r.): Drie Japanse gouverneurs van Yokohama, Gustave Duchesne de Bellecourt, Daimyo Sakai-Hida-no-Kami, Edward St. John Neale, Benjamin Jaurès, Admiraal Augustus Leopold Kuper
Geboren 16 augustus 1809
Overleden 28 oktober 1885
Land/zijde Verenigd Koninkrijk
Onderdeel Royal Navy
Dienstjaren 1823 – 1876
Rang Admiral
Bevel Pelorous
Alligator
Calliope
Thetis
HMS London
East Indies en China Station
Slagen/oorlogen Eerste Opiumoorlog
Onderscheidingen Zie decoraties

Augustus Leopold Kuper GCB (1809 - 1885) was een Britse admiraal.

Hij nam in 1823 dienst in de marine en nam in 1841 deel aan de Eerste Opiumoorlog en de bombardementen van Kanton.

In 1861 viel de inmiddels tot Schout-bij-nacht en bevelhebber van de vloot in China en Oost-Indië bevorderde Kuper de feodale heerser van Satsuma in Japan aan om hem tot het betalen van 25000 pond schadevergoeding aan de vier Britse slachtoffers van het incident dat men de "Richardson Affair" noemt te dwingen. Vijfhonderd Japanse huizen werden in brand geschoten en de Britten verloren elf man bij het wreken van de dood van Charles Lennox Richardson.

In 1864 voerde Kuper het bevel over een vloot waarvan ook Nederlandse schepen onder de François de Casembroot deelnamen. Amerikaanse, Britse, Franse en Nederlandse schepen dwongen onder zijn bevel de Japanners de Straat van Shimonoseki voor de scheepvaart te openen. Deze gebeurtenis staat bekend als het Bombardement van Shimonoseki.

Koning Willem III benoemde de inmiddels tot admiraal gepromoveerde Parker op 25 februari 1865 tot Commandeur in de Militaire Willems-Orde[1].

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • The British Bombardment of Kagoshima, 1863: Admiral Sir L. Kuper and Lt. Colonel Neale, eerste bijvoegsel, British Envoys in Japan 1859-1972, geredigeerd en bijeengebracht door Hugh Cortazzi, eerste druk door Global Oriental for the Japan Society, 2004, ISBN 1-901903-51-6

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]