Australisch veedrijverspaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stock Horse ready for work.jpg

Het Australische veedrijverspaard (Engels: Australian Stockhorse) wordt nog steeds veel gebruikt op ranches over de hele wereld maar hij is toch vooral gefokt op de omstandigheden in Australië. Het is een paard dat bekendstaat om gehoorzaamheid, beweeglijkheid en een goed temperament.

Geschiedenis[bewerken]

In Australië zijn er nooit echt paarden ontstaan. De eerste paarden kwamen namelijk aan met de Engelsen in 1788. Deze eerste paarden waren vooral sterke Berbers. Later kwamen er Engelse volbloeden, Arabieren, Timor Pony's, het Spaanse paard en Welsh Mountain pony's. De paarden werden geselecteerd op hun kracht om de zeereis te overleven en om het zware werk te doen op het land. Alleen met de sterkste paarden werd verder gefokt. Uit deze paarden werd de Waler gevormd waar het Australisch veepaard dan weer van afstamt. De Waler was een uitstekend paard voor op een boerderij. Hij kon boomstronken om trekken, veedrijven en dagenlang achter elkaar stappen. De Waler werd ook vaak in oorlogen gebruikt omdat hij sterk genoeg was om een rijder en wapenuitrusting te dragen. Door deze oorlogen en de industrialisatie werd de Waler met uitsterven bedreigd. De overgebleven Walers werden gekruist met rijpony's, de Percheron en de Quarter horse, hieruit ontstond de Australische veedrijver.

In 1971 werd the Australian Stock Horse Society opgericht. De eerste paarden die werden opgenomen werden beoordeeld en in klassen ingedeeld. Na zeven jaar werd het stamboek gesloten toen werden er alleen nog nakomelingen van de al ingeschreven paarden opgenomen.

Uiterlijk[bewerken]

De stokmaat van het Australische veedrijverspaard is tussen de 1.50 en 1.70 meter. Hij kan ook alle kleuren hebben; dat komt doordat ze van zoveel verschillende paarden ontstaan is. Doordat dit paard uit Arabieren en Volbloeden is ontstaan heeft hij veel weg van de Anglo-Arabier. Ze hebben een intelligent en fijn hoofd en zijn compact maar wel goed gevormd. Deze paarden zijn gefokt op moed, uithoudingsvermogen en wendbaarheid dit is dan ook terug te zien in de bouw. De borst van dit paard is dan ook diep en breed. Zijn hoeven zijn hard en goed gevormd.

Karakter[bewerken]

Het Australische veedrijvers paard is wendbaar en lenig en heeft een groot uithoudingsvermogen. Tevens werkt hij graag. Hij is moedig en intelligent. Deze eigenschappen maken dat hij een succes is geworden op de ranch en voor sport.

Gebruik[bewerken]

Dit paard wordt zoals de naam al zegt veel gebruikt op de ranches in het binnenland van Australië. De Australische veedrijver wordt gebruikt voor veel sporten zoals: Polo, Polocrosse, dressuur, Campdrafting (een Australische sport), springen, eventing en endurance.