Australische griel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Australische griel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Australische griel
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie:Burhinidae (Grielen)
Geslacht:Burhinus
Soort
Burhinus grallarius
(Latham, 1801)
Australische griel
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Australische griel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Australische griel (Burhinus grallarius) is een vogel die behoort tot de familie van grielen (Burhinidae). Het is een endemische vogelsoort van Australië.

Deze vogelsoort moet niet verward worden met de rifgriel (Esacus magnirostris) die ook wel de Nederlandse naam Australische griel wordt gegeven en onder meer aan de kust van Australië voorkomt.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Australische griel is een typische griel die zowel op de borst als op de rug bruingrijs met een donker streepjespatroon. Hiermee verschilt hij van de rifgriel die daar egaal is. Verder heeft de Australische griel een minder zware snavel en is de zwart-wittekening op de kop minder uitgesproken. De Australische griel heeft een lengte van 55 tot 58 cm, zo groot als de rifgriel, maar de poten zijn slanker.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze griel komt verspreid door heel Australië voor in half open bosgebieden waar de bodem met bladeren en takken is bedekt, kustgebieden met struikgewas, mangrove, aangeplante bossen, boomgaarden en golfbanen. De Australische griel wordt ook gezien in het zuiden van Nieuw-Guinea.[2][3]

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De Australische griel is in het zuiden van Australië sterk in aantal afgenomen, maar komt in het noorden nog vrij algemeen voor. De populatie werd in 2011 geschat op 10-15 duizend volwassen vogels. Dit aantal neemt mogelijk nog af. Echter, het tempo ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar), daarom kwalificeert de Australische griel zich als niet bedreigde vogelsoort.[1]