Autipas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De autipas is een door de Nederlandse Vereniging voor Autisme uitgegeven pasje waarmee een persoon kan aangeven dat hij of zij een autismespectrumstoornis heeft. De pas zit in een hoesje met daarop informatie over autisme. Omdat de symptomen van autisme voor ieder persoon kunnen verschillen, kan men op de pas aanvinken welke er van toepassing zijn op de houder van de pas.

De autipas is in Nederland beschikbaar gekomen nadat in maart 2007 een vliegtuigspotter met autisme op Schiphol door de marechaussee werd aangesproken en hij weigerde zijn naam te noemen. De vliegtuigspotter rende in paniek weg en werd uiteindelijk geboeid afgevoerd en belandde overstuur in een politiecel. Als hij een autipas had kunnen laten zien was dit incident mogelijk niet zo uit de hand gelopen.

De pas is op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Autisme en anderen ontwikkeld naar Brits voorbeeld. Het pasje kan helpen wanneer een persoon met autisme het moeilijk vindt om uit te leggen wat autisme precies is of als hij in aanraking komt met instanties. Ook kan het pasje helpen om de huiver om de straat op te gaan weg te nemen.

Negatie[bewerken]

Op 28 juni 2012 ging het echter mis. Toen werd in Rotterdam een autistische jongen gearresteerd en weigerde de politieagent zijn pas te lezen. Van de arrestatie zijn beelden vrijgekomen op YouTube.[1]

Dagje uit[bewerken]

De autipas kan ook gebruikt worden bij een dagje weg. Veel mensen met autisme hebben namelijk snel problemen met wachten in een wachtrij. Dat kan het moeilijk maken bij het bezoeken van een pretpark, museum of dierentuin, met name op drukke dagen. Veel dagattracties bieden hier uitkomsten voor, zoals niet te hoeven wachten in de wachtrij of speciale aanbiedingen.

Externe link[bewerken]