Autozegening

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Autozegening is een gebruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk, dat nauw verbonden is met de verering van de Heilige Christoffel.

Deze heilige, waarvan het historisch bestaan overigens sterk wordt betwijfeld, is de patroon van de reizigers en werd het daarmee ook van de bestuurders van moderne vervoermiddelen en de veiligheid daarvan.

Aldus werd ook de autozegening ingesteld. De auto's kwamen langsrijden, bijvoorbeeld op het kerkplein, en werden door een priester met wijwater besprenkeld onder het uitspreken van een gebed, zoals: Moge God u zegenen en u behouden doen thuiskomen. De meeste autozegeningen vinden plaats omstreeks 24 juli, de feestdag van Christoffel.

Uiteraard werd de autozegening pas ingevoerd toen er al een zeker aantal auto's rondreden -en er ook al de nodige ongelukken te betreuren waren. Het gebruik stamt in elk geval van vóór 1927. Ook tegenwoordig vinden in tal van plaatsen nog autozegeningen plaats. Vaak zijn hierbij ook andere vervoermiddelen welkom. Daarnaast zijn er ook speciale motorzegeningen, tractorzegeningen en dergelijke.

Voorbeelden[bewerken]

Auto's kunnen/konden onder andere gezegd worden te:

Externe links[bewerken]