Auvergne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Auvergne
Voormalige regio van Frankrijk Vlag van Frankrijk
Flag of Auvergne.svg Blazoen van Auvergne
Ligging van Auvergne in Frankrijk
Algemeen
Oppervlakte 26.013 km²
Inwoners (31-12-2007) 1.381.629
Hoofdstad Clermont-Ferrand
Departementen Allier (03)
Cantal (15)
Haute-Loire (43)
Puy-de-Dôme (63)
Arrondissementen 14
Kantons 58
Gemeenten 1 310
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Auvergne (Auvèrnha of Auvèrnhe in het Occitaans) is een voormalige regio in het zuidelijke centrum van Frankrijk, in het Centraal Massief. De inwoners worden Auvergnats en Auvergnates genoemd. De hoofdstad is Clermont-Ferrand. De regio maakt na de regionale herindeling per januari 2016 deel uit van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Geschiedenis[bewerken]

Auvergne dankt zijn naam aan het Gallische volk de Arverni, waarvan Vercingetorix de koning was ten tijde van de Romeinse invasie. In de Middeleeuwen werd Auvergne in vier feodale gebieden versnipperd:

  • het graafschap Auvergne (de naam dateert uit ± 980);
  • het bisschoppelijk graafschap Clermont (uit dezelfde tijd, tegenspeler);
  • het graafschap Clermont, daterend van ± 1155 — dit graafschap werd in 1302 formeel het graafschap Dauphiné van Auvergne;
  • La Terre royale d'Auvergne (het koninklijk gebied van Auvergne) dat in 1360 werd opgericht, in het hertogdom Auvergne.

Deze vier vormden tot aan de Franse Revolutie de zelfstandige Franse provincie Auvergne. In 1790 werd deze provincie in de vier departementen verdeeld die we vandaag de dag kennen, Allier, Cantal, Haute-Loire en Puy-de-Dôme, hoewel Haute-Loire en Allier ook deel uitmaakten van de gronden van de historische provincies Bourbonnais in het noorden, Lyonnais in het oosten en Languedoc in het zuiden. Auverngne grensde verder aan de provinciën Limousin en Marche in het westen en Guyenne-et-Gascogne in het zuidwesten.

Geografie[bewerken]

Clermont-Ferrand

De hoofdstad van Auvergne is Clermont-Ferrand. Een groot deel van het gebied van Auvergne maakt deel uit van het Centraal Massief, een oud vulkanisch gebergte dat zich over bijna een zesde van de totale oppervlakte van Frankrijk uitstrekt. Het relatieve isolement van de regio blijft voortduren, ondanks pogingen van de overheid dat te verbeteren. Deze situatie heeft de economische ontwikkeling in de steden niet bevorderd en het isolement is een van de factoren die hebben bijgedragen tot de stagnatie en draagt bij aan de leegloop van het gebied. Hierdoor werd het na de Tweede Wereldoorlog als het centrale deel van de diagonaal van de leegte beschouwd.

Traditioneel kostuum van Auvergne

Cultuur[bewerken]

Auvergne is bekend om zijn muzikale cultuur, met name op het niveau van dansmuziek. Na tijdenlange mondelinge overdracht werd in de jaren '70 de muziek van mondelinge traditie verzameld en op audiobanden gezet.

Afkomstig uit Auvergne[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Puy de Pariou 2001-07-30.jpg
Wikivoyage Wikivoyage heeft een reisgids over dit onderwerp: Auvergne.