Avahi peyrierasi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Avahi peyrierasi
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2018)
Avahi peyrierasi
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Onderorde:Strepsirrhini (Halfapen)
Infraorde:Lemuriformes (Lemuren)
Superfamilie:Lemuroidea
Familie:Indriidae (Indriachtigen)
Geslacht:Avahi (Wolmaki's)
Soort
Avahi peyrierasi
Zaramody et al., 2006
Verspreidingsgebied van Avahi peyrierasi
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Avahi peyrierasi op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Avahi peyrierasi is een zoogdier uit de familie van de indriachtigen (Indriidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Zaramody et al. in 2006.[2][3]

Dit dier is genoemd naar de Franse bioloog André Peyrieras, die in Madagaskar gewerkt heeft. Deze soort verschilt vrijwel alleen genetisch van andere soorten.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

A. peyrierasi is in 2006 als een aparte soort beschreven; uit onderzoek een jaar later bleek dat er twee vormen binnen de soort bestaan, die naast elkaar voorkomen ("Avahi peyrierasi type #2" en "Avahi peyrierasi type #3"). Deze twee vormen zijn waarschijnlijk niet elkaars nauwste verwanten, maar de exacte verwantschappen binnen de groep, die ook Avahi betsileo, Avahi meridionalis en Avahi ramanantsoavani omvat, zijn nog niet duidelijk.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De bovenkant van het lichaam is grijsbruin, de onderkant grijs of wit, de staart roodbruin. Over de poten lopen witte strepen. Sommige dieren hebben een wit gezichtspatroon. De kop-romplengte bedraagt 255 tot 310 mm, de staartlengte 320 tot 370 mm, de lengte van het onderbeen 120 tot 160 mm, de achtervoetlengte 60 tot 75 mm, de oorlengte 15 tot 25 mm en het gewicht 850 tot 1125 g.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor op Madagaskar, van de rivieren Mangoro en Onive zuidelijk tot Mahasoarivo. Verder noordelijk komen Avahi betsileo en de iets grotere oostelijke wolmaki (Avahi laniger) voor, verder naar het zuiden Avahi meridionalis en Avahi ramanantsoavani.

Zie de categorie Avahi peyrierasi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.