Avalon (band)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Avalon (rockband))
Ga naar: navigatie, zoeken

Avalon is Nederlandse rockband, die voornamelijk actief is geweest in de jaren 80 met melodieuze en complexe rockmuziek.

Avalon komt voort uit de in 1975 opgerichte band Magical Strength die na met de komst van Jax Kraal in 1978 de naam wijzigde in Scratch.
De oprichters van Scratch zijn:

Met de komst van Eric Fox - gitaar en zang, in 1979 krijgt de band de naam Avalon. Als vervanger voor Rutger Heunks wordt in 1981 Jan van Dinteren aangetrokken uit Black Rose waar naast Jan van Dinteren ook nog Frank Pleyers en Leon Biessen (die naar Vandale gaat) in speelden. Eerst nog onder de naam Speedking om via de namen ASDA en Liquid Love bij Black Rose uit te komen.

In 1983 wordt Bernd Konings manager van Avalon, en er komen enkele wijzigingen in de bezetting. Als nieuwe zanger wordt Richard "BG" Muermans aangetrokken, die tot dan bij Morgan Le Fay speelt. Muermans wil echter alleen toetreden op voorwaarde dat gitarist Jack Pisters (ook van Morgan Le Fay die verder bestonden uit Luc Peters drums, Jos Janssen bas en Noud Smeets gitaar. De laatste hebben we later ook teruggezien in Lionspride, Masquerade, New Breed, X-ist en Me Monky) mee komt. Eric Fox neemt de baspartijen voor zijn rekening na het vertrek van Jan van Dinteren.

Begin 1984 wint Jack Pisters een gitaarwedstrijd, georganiseerd door de KRO in samenwerking met Virgin Records. In de jury zit niemand minder dan Gary Moore. Op 21 april 1984 vond het eerste concert van Avalon plaats, waar 1100 mensen op af komen.

In december 1984 worden live opnames gemaakt door de ROZ (nu L1) voor de uitzendingen van Limburg Airlines, die begin 1985 worden uitgezonden.

Na een serie concerten wordt een demo met vijf nummers opgenomen in de Marlstone Studio's. (De studio van Dieter Dierks bleek dubbel geboekt te zijn). Op deze demo met als titel Maybe this time stonden de nummers Morgana La Faye, It ain't easy, Just call me Conrad, The Ancient (chapter I) en The Angle of Eternity. Van deze demo werden 400 exemplaren verkocht.

In augustus 1985 wordt er een nieuwe demo opgenomen, dit keer in de Iris Studio in Venlo. Deze demo, met vijf nummers, wordt in 10 dagen opgenomen. De titels van de nummers op deze demo: Dancer in the eye of the storm, Fox on the Run, Arabesque, Perfect Illusions en Necronomicon.

Na contact met concertorganisator Mojo wordt Avalon geboekt als support act voor Gary Moore en Mama's Boys. Kort daarna verlaat Jax Kraal de band en wordt vervangen door Frankie Woodhouse (ex- Sword en Lady, nu RedHotChilliRippers en Another Journey).

In 1986 wordt een onofficiële presentatie van de ep "The Third Move" in platenzaak Action gehouden. Bandleden houden een signeersessie. Op 12 april is de officiële presentatie die gevierd wordt met een optreden.

Op het Aardschokfestival van 19 en 20 april in België en in Eindhoven speelt AVALON, andere bands die daar optraden waren Laaz Rockit, Agent Steel, Helloween en King Diamond.

In het voorjaar van 1986 komt Giovanni Pileri als toetsenist de band versterken, hij was voorheen lid van Horizon (band). Huiskamp verlaat de band. De band neemt twee nummers op voor VARA radio. Huiskamp, Kraal en Van Dinteren starten met versterking van Ad Vredenbrecht(toetsen) en Patricia(Zang) de band Zodiac.

Op 7 september 1986 verschijnt Avalon in de nieuwe samenstelling op het eerste Dynamo Open Air festival en vervolgens toeren zij door Nederland en België.

Een nieuwe demo, opgenomen in studio Dieter Dierks bevat de nummers Just call me Conrad, Real Time Heroen Search for the Paragon. Voor de daaropvolgende toer keert Jax Kraal weer terug en aan het eind van de toer vertrekt Richard Muermans.
Er ontstaan contacten met ex-Vandenberg leden Peter Struyk (ook bekend als Peter Strykes, Peter Strikes en Peter William Strykes) (later SIXX, nu Los Angeles: The Voices met Gordon) en Jos Zoomer (nu SHVR en BISS), waar ook demo-opnames mee gemaakt worden. Ondanks deze uitbreiding wordt geen platencontract verkregen. Strikes gaat zich al snel richten op andere projecten (First Aveneu) en wordt vervangen door Marij Driessen (voorheen Gin on the Rocks). Deze samenwerking resulteert opnieuw in een demo (1987-1988). Nadat ook Jos Zoomer vertrokken is (naar Perfect Strangers) worden er in samenwerking met Hans Weekhout (programming & production) opnames gemaakt onder een werktitel "The Project" (1989). Marij Driessen verlaat de band wegens zwangerschap, en de band houdt op te bestaan.

In 2005 wordt de basis gelegd voor een reünie met als plan een dubbel-cd uit te brengen, met onder andere de "The Third Move" digitally remastered, enkele demo opnames van mastertapes.
Deze dubbel cd komt voorjaar 2006 uit. Tevens vinden er in deze periode reünie-optredens plaats.
Het eerste try-out concert vindt eind februari 2006 plaats, onder de alias van "The Grumpy Old Men.
Hierna volgt er op 25-03-2006 een optreden in de Bosuil in Weert. Door ziekte van de zanger niet geheel in de huidige line-up.
Voormalig bandlid (bass) Erik Fox wordt bereid gevonden om de zangpartijen over te nemen en geeft daarnaast een optreden met de band BloYaTop (waar ook Maarten Huiskamp deel van uitmaakt). Jack Pisters treedt op met zijn eigen band S.C.A.R., terwijl Burning Flame als voorprogramma fungeert.
Op het Mama's Pride festival op 12 mei 2006 in Geleen geeft AVALON de echte kick-off van hun Final Move (reünie) Tour.
In mei duikt AVALON weer de studio in en worden er 4 nummers opnieuw opgenomen. Die zijn uiteindelijk alle 4 op de nieuwe cd "The Final Move" terechtgekomen.
Op 23 juni 2006 is de nieuwe dubbel cd gepresenteerd tijdens een ouderwets goed concert in Fenix in Sittard waarbij "THE FINAL MOVE" wordt aangeboden aan het Nederlandse metalmagazine Aardschok en aan het oud-bandlid Erik Fox.
Een derde concert in het kader van de Final Move Tour heeft plaatsgevonden op 15 juli 2006, waarbij ook de band S.C.A.R. van Jack Pisters van zich deed spreken.

Vanaf 15 september 2006 kwam de cd daarna in de verkoop, waarbij de cd zich enkele weken in de Lowlands top 25 lijst bevond.
Het volgende wapenfeit van Avalon werd het optreden als support-act voor Uriah Heep op 9 november 2006 in de Hanenhof in Geleen.
Wat overigens een soort inlossing van schuld was aangezien er op 22 maart 1985 ook al een optreden stond gepland met Uriah Heep, en naast Avalon destijds ook nog Streetfigter als voorprogramma.
Dat concert werd destijds afgeblazen, waarna Avalon toen een mini-tournee met Streegfighter heeft gedaan.
Ditmaal ging het concert wel door, waarbij er een prima geluid was bij een uitstekend optreden wat tot positieve recensies heeft geleid.
In 2007 volgden nog meerdere concerten met op 11 november 2007 de laatste show van de Final Move tour in de Boerderij in Geleen. Jack Pisters ging verder met de band S.C.A.R. en diverse andere projecten waar hij bij betrokken is, Jax Kraal en Jan van Dinteren zijn het Rikkie de Rocker project gestart, Maarten Huiskamp is naar de USA verhuisd, en treed af en toe als hij in Nederland is nog samen met Erik Fox op met BloYaTop (die overigens een cd en een dvd - Waiting for the buzz - hebben uitgebracht, Richard Muermans is weer teruggekeerd naar zijn zakelijk leven, en in de tussentijd heeft Noud Smeets een cd met oud materiaal van Masquerade - Cybernetic Empire - uitgebracht, waar ook Jax Kraal en Richard Muermans aan hebben meegewerkt.

The Third Move[bewerken]

De tracklist van The Third Move (Dynamo Records, Pling Plong. ) :

 1. The Courts of Chaos 1:44
 2. Dancer in the eye of the Storm 2:56
 3. Hard Loving Man 6:39
 4. Arabesque 1:56
 5. Perfect Illusions 3:55
 6. Necronomicon 1:54

The Final Move[bewerken]

De tracklist van The Final Move (DAWA Music cat. nr. DW-CD 007) :

Disc 1[bewerken]

 1. Courts of Chaos
 2. Dancer in the eye of the Storm
 3. Arabesque
 4. Perfect Illusions
 5. Hard Lovin' Man
 6. Necronomicon
 7. Break Away
 8. bay by Day
 9. Prophets in disguise
 10. The Ancient (Part I)
 11. Can't take my eyes form you
 12. It Ain't Easy
 13. Goliath's Hide

Disc 2[bewerken]

 1. Cool Runner
 2. Corwin's defeat
 3. Just Call me Conrad
 4. Real Time Hero
 5. Search for the Paragon (Ancient II)
 6. Give up
 7. Anytime
 8. Cold Fire
 9. Fox on the Run
 10. Dancer in the eye of the storm (alternate)
 11. Arabesque (alternate)
 12. Perfect Illusions (alternate)
 13. Angle of Eternity (demo)
 14. Bonus track: Morgana La Fay

Huidige line-up:

Externe links[bewerken]