Avalon (schiereiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Avalon
Schiereiland van Vlag van Canada Canada
Avalon (Newfoundland en Labrador)
Avalon
Locatie
Land Vlag van Canada Canada
Provincie Newfoundland en Labrador
Locatie Newfoundland
Coördinaten 47° 17′ NB, 53° 21′ WL
Algemeen
Oppervlakte 9220 km²
Inwoners (2016) 267.398
Hoofdplaats St. John's

Avalon is een schiereiland van 9220 km² dat het zuidoostelijke deel van het Canadese eiland Newfoundland vormt. Avalon, dat met de rest van Newfoundland verbonden is via de smalle istmus van Avalon, is bij verre de meest dichtbevolkte regio van de hele provincie.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De relatief lange en smalle istmus die Avalon met de rest van Newfoundland verbindt, grenst in het noorden aan Trinity Bay en in het zuiden aan Placentia Bay. Het schiereiland heeft een onregelmatige vorm doordat er langs weerszijden een grote baai in de kustlijn insnijdt, namelijk St. Mary's Bay in het zuiden en Conception Bay in het noorden. Hierdoor heeft Avalon met Bay de Verde en Cape Shore twee grote subschiereilanden. Avalon telt voorts verschillende kleinere baaien, waaronder Trepassey Bay en Witless Bay.

Cape Spear, een kaap net buiten de provinciehoofdstad St. John's, is het oostelijkste punt van Noord-Amerika (exclusief Groenland). Andere belangrijke kapen zijn Cape Race en Cape Freels, respectievelijk het zuidoostelijkste en zuidelijkste punt van het eiland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het schiereiland Avalon is een van de eerste gebieden van Brits-Amerika dat permanente kolonisten kende. Zo was de nederzetting Cupids (1610) de tweede permanente Britse nederzetting in Noord-Amerika (na Jamestown in Virginia).[1] De eerste langdurig succesvolle Britse kolonie op Newfoundland was de kolonie Avalon (1621), nabij het hedendaagse Ferryland.[2] Het schiereiland nam later de naam aan van die kolonie, die van 1637 tot 1650 de facto als hoofdstad van de kolonie Newfoundland fungeerde.[2]

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het schiereiland Avalon telt bijna 270.000 inwoners (2016) waardoor het goed is voor meer dan de helft van de bevolkingsomvang van het eiland Newfoundland, dat nochtans meer dan tien keer zo groot is.[3] De provinciehoofdstad St. John's bevindt zich aan de oostkust van Avalon. De aantrekkingskracht van die stad en haar metropoolregio zorgt ervoor dat Avalon demografisch gezien jaar na jaar groeit, in tegenstelling tot de vele kleine gemeenschappen in de rest van het eiland.

Jaar Aantal inwoners Verschil Referentie
2001 239.212 [4]
2006 245.067 Gestegen +2,4% [4]
2011 259.191 Gestegen +5,8% [5]
2016 267.398 Gestegen +3,2% [5]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • Argentia, een grote zeehaven aan de westkust van Avalon
  • Avalonia, een paleocontinent dat naar Avalon vernoemd is

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]