Avanade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Avanade - een joint venture van Microsoft en Accenture - is een internationaal IT-consultancybureau dat zich richt op adviesdiensten en softwareontwikkeling voor grote ondernemingen die werken met Microsoft-technologie. Het hoofdkantoor bevindt zich in Seattle en wereldwijd werken er circa 30.000 medewerkers, waarvan ongeveer 350 in Nederland.

Ontstaan[bewerken]

In de jaren 90 ging Microsoft zich meer richten op de ondernemingsmarkt met Windows 2000 (tot 2005) en een suite van zakelijke servers, genaamd BackOffice (tot 2001). Microsoft wilde een alternatief bieden voor Unix, Oracle, Java en andere gevestigde zakelijke platformen. Accenture (voorheen Andersen Consulting) en Microsoft zijn toen gaan samenwerken om IT-diensten te leveren die gebaseerd zijn op de genoemde Microsoft-platformen en hun opvolgers. Deze samenwerking leidde in 2000 tot de joint venture Avanade.

Accenture bezat bij de oprichting 51% van de aandelen en Microsoft 49%.[1] Daarna is het eigendomsaandeel van Accenture toegenomen ten koste van dat van Microsoft. Anno 2009 is Avanade een dochteronderneming van Accenture.[2]

Avanade België[bewerken]

Avanade was sinds 2001 actief op de Belgische markt. In 2005 werd in Brussel een kantoor geopend voor België en Luxemburg. Avanade is sinds 2013 gevestigd in Merelbeke. Er werken ongeveer 100 mensen.

Avanade Nederland[bewerken]

Sinds juli 2004 is Avanade ook in Nederland gevestigd, oorspronkelijk in Almere en later in Utrecht; in november 2007 is een tweede vestiging geopend in Eindhoven.