AVEVE

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Aveve)
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo van AVEVE
Een Aveve fabriek in Merksem langs het Albertkanaal.
De Aveve fabriek in Aalter langs het Kanaal Gent-Brugge.

AVEVE is een Belgische bedrijvengroep die actief is in de land- en tuinbouw. AVEVE is marktleider in het leveren van goederen en diensten, zoals veevoer, aan professionele sector, maar heeft ook de grootste keten tuincentra voor particulieren van het land. Het is een onderdeel van de Belgische Boerenbond. De groep bestaat tegenwoordig in principe uit twee holdings, namelijk AVEVE nv en Cobelal nv. Onder AVEVE nv vallen de bedrijven die met distributie, veevoeding en land- en tuinbouw te maken hebben. Onder Cobelal nv vallen veeleer de bedrijven uit de voedingsindustrie, engineering en IT en de sector van de land- en tuinbouwmachines.

De oorsprong van het bedrijf lag in het oprichten van een Verbruikscommissie door de Boerenbond in juli 1891. Het doel van deze Verbruikscommissie was het bijstaan van de lokale gilden in gezamenlijke aankopen, maar al gauw gebeurden bestelling via de Vebruikscommissie. Een beroepsvereniging zoals de Boerenbond mocht echter geen commerciële activiteiten uitoefenen, dus richtte men een aparte Naamloze Vennootschap op, de Aan- en Verkoopvenootschap of AVV. De Boerenbond hield hierin de meeste aandelen, en het bestuur bestond vooral uit vooraanstaande personen bij de Boerenbond.

In het begin van de 20ste eeuw werden hier en daar in Vlaanderen enkele magazijnen in gebruik genomen. Het was vooral vanaf de jaren 20 dat de AVV sterk groeide, met de ingebruikname van ettelijke magazijnen, molens, een eigen veevoederfabriek en olieslagerij, en de overname van enkele veilingen. Men richtte om concurrentieredenen geen eigen fabriek voor kunstmeststoffen op, maar nam enkele participaties in Belgische chemische bedrijven. Na de Tweede Wereldoorlog hernam men pas vanaf 1949 weer de normale activiteiten.

De naam werd in 1984 gewijzigd in AVEVE.

Externe link[bewerken]