Aviapartner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aviapartner
Logo
Voertuig van Aviapartner Catering (2007)
Oprichting 1949 (als Belgavia)
Eigenaar H.I.G. Capital (per 20-08-2014)
Laurent Levaux
Sleutelfiguren Clive Sauvé-Hopkins (CEO)
Hoofdkantoor Brussels Airport
Sector Diensten voor de luchtvaart
Omzet/jaar 378,5 miljoen euro (2012)
Website www.aviapartner.aero
Portaal  Portaalicoon   Economie

Aviapartner is een Belgisch bedrijf dat diensten voor grondafhandeling aanbiedt voor luchtvaartmaatschappijen en zakenvliegtuigen op meer dan dertig luchthavens in Europa. De hoofdzetel bevindt zich op Brussels Airport.

Tot de diensten die Aviapartner levert behoren de afhandeling van passagiers (reservatie, ticketing, check-in, boarding, transport van en naar het vliegtuig, bagage-afhandeling), vracht en post; de grondafhandeling van vliegtuigen (laden, lossen, verslepen, schoonmaken, bijtanken); transport van bemanningen van en naar hun hotel; opstellen van vluchtdocumenten en -plannen en de opleiding van personeel voor grondafhandeling (ook voor derden). Aviapartner had vroeger een eigen cateringafdeling, maar die werd in 2007 overgenomen door Gate Gourmet.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De voorloper van Aviapartner is Belgavia, dat in 1949 werd opgericht in Antwerpen. In 1957 startte Belgavia in de luchthaven van Oostende en in 1965 in die van Luik. In 1970 kwam de firma naar Brussel. In de jaren 1990 werden de eerste buitenlandse activiteiten opgestart in Frankrijk en later in Duitsland. De naam van de firma veranderde in 1999 in Aviapartner. De groep breidde verder uit, onder meer door overname van Servisair in Rotterdam in 2002, Aero Groundservices in Amsterdam in 2007 en SAT in Bordeaux en La Rochelle in 2010. In 2012 startte Aviapartner Switzerland op de luchthaven van Zürich. Aviapartner was dan actief in zes landen: België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en Zwitserland.

In 2011 verloor Aviapartner haar licenties voor de vluchtafhandeling van luchtvaartmaatschappijen in Brussel voor zeven jaar aan Swissport. Daardoor zouden tot een duizendtal banen kunnen wegvallen. Dit vormde de aanleiding voor een 24-urenstaking in juni 2011 die voor grote hinder zorgde op de luchthaven.[1] Volgens Aviapartner was de procedure niet correct verlopen en ze spande een rechtszaak in kort geding aan. De rechter oordeelde dat er een rechtszaak ten gronde moest komen en in afwachting kon Aviapartner in Brussel verder opereren.

In 2012 werd de fusie aangekondigd van Aviapartner met de Franse branchegenoot Worldwide Flight Services (WFS). De groep zou daarmee de grootste grondafhandelaar worden in Europa.[2] De fusie ging echter niet door.[3]

In Juni 2016 legt Laurent Levaux zijn functie van CEO neer.[4] Hij wordt opgevolgd door Clive Sauvé-Hopkins.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]