Avicennaberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Avicennaberg
Hoogte 6974 m
Coördinaten 38° 30′ NB, 72° 21′ OL
Ligging Tadzjikistan
Gebergte Pamirgebergte
Eerste beklimming 1954, door een Russisch team
Eenvoudigste route Sneeuw/ijsklim
Avicennaberg
Avicennaberg
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Onafhankelijkheidspiek is de vierde hoogste berg in het Tadzjiekse gedeelte van het Pamirgebergte. De berg bestaat uit drie met sneeuw en ijs bedekte toppen. De noordwestzijde van de berg is de bron van de Fedchenkogletsjer.

De berg werd in 1928 ontdekt door een Russisch-Duits team. Men noemde hem toen Dreispitz. De teamleden probeerden de berg te beklimmen, maar die poging faalde. Pas in 1954 werd de berg voor het eerst beklommen, door een Russisch team onder leiding van A.Ougarov.

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de berg de benaming Revolutiepiek, naar de Russische Revolutie. Deze naam werd na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en de onafhankelijkheid van Tadzjikistan door de Tadzjiekse regering niet meer gewenst om de herinnering aan de Sovjettijd te bannen. De berg is sinds 2 juli 2006 hernoemd.

Er bestaat evenwel verwarring met de Leninpiek die eveneens een herbenaming kreeg. Blijkbaar is die berg vernoemd naar de medicus en filosoof Avicenna (of Abu Ali Ibn Sina, 980-1037) en niet de Revolutiepiek.