Avicularia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Avicularia
Een bont gekleurde veelkleurige boomspin (Avicularia versicolor) uit Martinique.
Een bont gekleurde veelkleurige boomspin (Avicularia versicolor) uit Martinique.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Arachnida (Spinachtigen)
Orde:Araneae (Spinnen)
Familie:Vogelspinnen (Theraphosidae)
Geslacht
Avicularia
Lamarck, 1818
Afbeeldingen Avicularia op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Avicularia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Avicularia is een geslacht van spinnen uit de familie vogelspinnen (Theraphosidae). Het is samen met het geslacht Brachypelma een van de bekendste groepen van vogelspinnen. Er zijn verschillende Nederlandse namen voor dit geslacht, zoals rozepoot(boom)vogelspinnen, maar de bekendste naam is boomvogelspinnen omdat alle soorten klimmen en in bomen leven.

Avicularia- soorten leven net als vrijwel alle andere vogelspinnen niet van vogels, maar pakken in principe alles wat ze kunnen krijgen, meestal insecten en soms kleine gewervelden. Als de kans zich voordoet zal de spin een vogel zeker niet versmaden, maar vogels zijn voor de relatief langzame spinnen veel te snel. De naam vogelspinnen is te danken aan waarneming uit de 18e eeuw van een exemplaar dat een kolibrie aan het eten was, waarna de naam avi-cularia (vogel-etend) werd gebruikt voor grote spinnen.

Bij bedreiging zal de spin snel wegvluchten of -springen, sommige soorten kunnen hun half vloeibare uitwerpselen gericht wegschieten, een voorbeeld is de Peruviaanse roodteenvogelspin (A. urticans). Ook strooien ze brandharen, die jeuk en hoest kunnen veroorzaken.

Soorten[bewerken]

De volgende soorten zijn bij het geslacht ingedeeld:[1]