Avon (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Avon is de naam van een aantal verschillende rivieren in Engeland, Schotland en Wales. Ook in Canada, Nieuw-Zeeland en Australië liggen rivieren met dezelfde naam.

Het woord 'Avon' is van Keltische oorsprong: Afon, wat ook nu nog de Welshe benaming is voor een rivier. Het feit dat opvallend veel Britse rivieren zo heten wordt wel als volgt verklaard: als reizigers of nieuwkomers aan de plaatselijke bevolking vroegen wat de naam was van hun rivier, werd hun simpel verteld dat het "een" rivier was.

Dit artikel beperkt zich tot drie rivieren met deze naam in Engeland.

  • De Upper Avon is 154 km lang. De bron ligt in het noorden van Northamptonshire bij het dorp Naseby. Enkele kilometers lang vormt de stroom de grens tussen de graafschappen Northamptonshire en Leicestershire. Hij passeert onder andere Leamington Spa en de geboorteplaats van William Shakespeare, Stratford-upon-Avon. De rivier wordt daarom ook wel Shakespeares Avon genoemd. Bij Tewkesbury stroomt hij in de rivier de Severn.
  • De Lower Avon is 120 km lang. Hij ligt in het zuidwesten van het land. De rivier ontstaat bij Chipping Sodbury in Gloucestershire en stroomt vervolgens door Wiltshire. Hij passeert de steden Bath en Bristol (en wordt daardoor ter onderscheiding ook wel de Bristol Avon genoemd). Bij deze stad loopt de rivier uit in het estuarium van de Severn (Kanaal van Bristol).