Naar inhoud springen

Avui

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Avui
Formaat Berliner
Eerste editie 23 april 1976
Laatste editie 30 juli 2011
Fusie met El Punt
tot El Punt Avui
Eigenaar(s) Corporació Catalana de Comunicació
Uitgeverij(en) Hermes Comunicacions
Hoofdredacteur Xevi Xirgo i Teixidor
Land(en) Vlag van Spanje Spanje
Regio(s) Catalonië, Balearen, Land van València
Talen Catalaans
www.elpuntavui.cat
Portaal  Portaalicoon   Media

Avui ('Vandaag') was van 1976 tot 2011 een Catalaanse krant uit Barcelona. Op 31 juli 2011 fuseerde de titel met El Punt tot het nieuwe dagblad El Punt Avui.[1]

Voormalig logo van Avui

Het dagblad wordt beschouwd als een teken van de Catalaanse heropleving. Het was het eerste blad dat verscheen na het verdwijnen van de Franco-dictatuur in 1976, toen het verbod op publiceren in het Catalaans opgeheven werd. Het eerste nummer verscheen in 1976, op de symbolische datum van de feestdag van Sint-Joris, beschermheilige van Catalonië, en ook de dag van het boek. In 1995 werd Avui het eerste dagblad op het Iberisch Schiereiland met een onlineversie.

In 2002 kreeg het van de Catalaanse regering de Premi Nacional a la Projecció Social de la Llengua Catalana (Nationale prijs voor de sociale bevordering van het Catalaans) omdat het volgens de jury "gedurende 25 jaar ononderbroken een dagblad in correct Catalaans gepubliceerd heeft dat lezers van alle leeftijden met diverse interessegebieden aanspreekt en daardoor een uitermate belangrijke bijdrage tot de normalisering van de Catalaanse taal en cultuur levert".

Op 29 april 2009 kocht uitgeverij Hermes Comunicacions uit Girona, tevens uitgever van het dagblad El Punt, alle aandelen van de krant. Op 31 juli 2011 werden beide titels gefuseerd en sindsdien verschijnen ze als El Punt Avui.

Enige bekende medewerkers[bewerken | brontekst bewerken]