Axel Scheffler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Axel Scheffler
Axel Scheffler
Algemene informatie
Land Duitsland
Geboortedatum 1957
Geboorteplaats Hamburg
Werk
Beroep auteur, kunstschilder, illustrator, graficus
Werkveld illustratie
Studie
School/universiteit Bath School of Art and Design
Persoonlijk
Talen Duits, Engels
Moedertaal Duits
Diversen
Website http://www.gruffalo.com
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Axel Scheffler (Hamburg, 1957) is een Duits illustrator van kinderboeken.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel Scheffler op school zeer goed was in tekenen, en zelfs een tekenwedstrijd van een internationale chocoladebedrijf won (met een pluchen koe als trofee), dacht hij er als kind niet aan om illustrator te worden. Na zijn middelbare school ging Scheffler naar de universiteit van Hamburg om er Kunstgeschiedenis te studeren. Al gauw bleek dat dat niks voor hem was. Het was altijd al zijn droom geweest om in een ander land te leven en een tweede taal te leren. Zo kwam hij in 1982 in Engeland terecht om er Illustratie te studeren aan de Bath Academy of Art.

Die studie werd wel een succes. Na zijn afstuderen verhuisde hij naar Londen. Hij illustreerde voor verschillende Engelse en Duitse reclamebedrijven, magazines en kranten.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

In 1988 verscheen voor het eerst een boek dat door hem geïllustreerd werd: The Piemakers van Helen Cresswell.

Elf jaar na zijn debuut en een stapeltje boeken later, in 1999, publiceerde Scheffler samen met schrijfster Julia Donaldson The Gruffalo. Hij won met dit boek onder andere de Kate Greenaway Award. Er werden meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht en het geldt als een moderne klassieker. Scheffler en Donaldson bleken een goed team te zijn en er volgden nog veel meer boeken van hun hand.

Scheffler staat wereldwijd bekend om zijn humoristische illustraties. Zijn boeken zijn vertaald in meer dan 40 talen. Hij had veel succes met prentenboeken die hij met Julia Donaldson maakte, maar ook met de boeken die hij heeft geïllustreerd voor andere schrijvers of de prentenboeken zonder tekst, zoals het magnetische Muddle Farm.

Bekroningen[bewerken | brontekst bewerken]