Amerikaanse tafeleend

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Aythya americana)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amerikaanse tafeleend
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2020)
Amerikaanse tafeleend
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Anseriformes (Eendvogels)
Familie:Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht:Aythya
Soort
Aythya americana
(Eyton, 1838)
Amerikaanse tafeleend
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Amerikaanse tafeleend op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Amerikaanse tafeleend (Aythya americana) is een duikeend die voorkomt in Noord-Amerika en lijkt op de tafeleend uit Europa.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Amerikaanse tafeleend lijkt sterk op de (gewone) tafeleend (Aythya ferina). Een belangrijk verschil is de snavel. Bij de Amerikaanse tafeleend is deze bijna geheel blauwig van kleur. De gewone tafeleend heeft veel meer zwart op de snavel. De vrouwtjes van beide soorten zijn vrij onopvallend bruin van kleur en zijn nog moeilijker te onderscheiden, hoewel ze meestal ook hetzelfde snavelpatroon hebben. De Amerikaanse tafeleend is weliswaar een duikeend, maar hij grondelt vaker dan andere duikeenden. Hij eet voornamelijk waterplanten.

Voorkomen en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in Noord-Amerika en broedt aan plassen en meertjes op de prairie in het noordwesten, vanaf Nebraska tot in Alaska en overwintert aan de kusten van de Verenigde Staten. Een enkele keer dwaalt de Amerikaanse tafeleend ook weleens af naar Europa, waar hij echter niet altijd als de vreemde eend in de bijt herkend wordt. Begin 2016 bevond zich een Amerikaanse tafeleend gedurende enige tijd in het van Starkenborghkanaal tussen Aduard en Noordhorn. Dit is het eerste aanvaarde geval in Nederland[2].

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De grootte van de populatie is in 2018 geschat op 1,2 miljoen volwassen vogels. Op de Rode lijst van de IUCN heeft deze soort de status niet bedreigd.[1]

Zie de categorie Aythya americana van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.