Azovbataljon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Azovbataljon
Окремий загін спеціального призначення «Азов»
Embleem Azovbataljon
Land Vlag van Oekraïne Oekraïne
Organisatie Ministerie van Binnenlandse Zaken
Onderdeel van Oekraïense Nationale Garde
Type paramilitaire militie
Garnizoen Marioepol
Commandanten Denys Prokopenko

Het voormalige Azovbataljon (Oekraïens: Окремий загін спеціального призначення «Азов») was een in mei 2014 opgerichte Oekraïense extreemrechts georiënteerde militie ontstaan uit Patriotten van de Oekraïne en de Sociaal-Nationale Vergadering (beide geleid door Andriy Biletsky), die deel uitmaakt van de Oekrainse Nationale Garde en valt onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het bataljon is gevestigd in Marioepol aan de kust van de Zee van Azov. Het bataljon is onder meer bekend vanwege de neonazi sympathieën. Het werd aanvankelijk gefinancierd door de oligarch Ihor Kolomoisky die nauwe banden onderhoudt met Zelensky.[1] In september 2014 is het Azovbataljon opgegaan in de Nationale Garde van de Oekraïense infanterie. Sindsdien wordt het onderdeel Regiment Azov (Oekraïens: Полк Азов) genoemd.[2]

De eerste commandant van het bataljon was Andriy Biletsky (Oekraïens: Андрій Білецький), het hoofd van de bewegingen Sociaal-Nationale Assemblee en Patriotten van Oekraïne. Omdat hij in 2014 verkozen werd in de Verchovna Rada nam hij zijn ontslag omdat Oekraïense parlementariërs niet in leger mochten dienstnemen. Zijn opvolger is Denys Prokopenko.

Het vroegere embleem van het bataljon bevatte een wolfsangel op een zwarte zon met daaronder golven en het wapen van Oekraïne. Het huidige embleem bevat nog steeds een wolfsangel. Bovenaan het embleem staat AZOV in cyrillisch schrift.

Het regiment is tijdens de Russisch-Oekraïense Oorlog actief in de strijd tegen de separatisten en het Russische leger. Tijdens de Russische invasie van Oekraïne vecht het regiment in de Slag om de stad Marioepol. De Azov Brigade wordt geregeld in verband gebracht met schendingen van het oorlogsrecht en misdaden tegen journalisten en de eigen bevolking, waaronder martelingen, verkrachtingen en het verdwijnen van mensen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]