B'Tselem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
B'Tselem
Geschiedenis
Opgericht 1989
Structuur
Voorzitter Hagai Elad
Plaats Jeruzalem
Media
Website http://www.btselem.org/

B'Tselem (בצלם, "in het beeld van", zoals in de Genesis 1:27) is een Israëlische NGO, "het Israëlische Informatiecentrum voor mensenrechten in de door Israël bezette gebieden". De organisatie is opgericht op 3 februari 1989 door een groep bekende Israëli's, waaronder advocaten, academici, journalisten en leden van de Knesset. De directeur is Jessica Montell.[1]

De aangegeven doelen van B'Tselems zijn "het documenteren en inlichten van het Israëlische publiek en beleidsmakers over de schendingen van mensenrechten in de bezette gebieden, en het bestrijden van de ontkenning alomtegenwoordig bij het Israëlische publiek, en het creëren van een mensenrechtencultuur in Israël".[2] Voor de Nederlandse mensenrechtenprijs De Tulp in 2015 was de organisatie in race, maar werd voorbijgestreefd door My Israel die opriep op andere kandidaten te stemmen waardoor van de 65.677 stemmen er 48.582 uit Israël kwamen.

Hoofdactiviteiten[bewerken]

De focus op documentatie weerspiegelt B'Tselems doel om zo veel mogelijk informatie ter beschikking te stellen aan het Israëlische publiek, aangezien informatie noodzakelijk is voor het nemen van actie en voor het maken van besluiten. Lezers van publicaties van B'Tselem kunnen ervoor kiezen om niets te doen, maar ze kunnen niet zeggen "We wisten van niets".

Onderscheiding[bewerken]

Referenties[bewerken]