Bündnis Zukunft Österreich

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bündnis Zukunft Österreich
OBS 20110131 OBS0003.jpg
Personen
Partijleider Josef Bucher
Geschiedenis
Opgericht 3 april 2005
Algemene gegevens
Actief in Oostenrijk
Hoofdkantoor Volksgartenstraße 3/5
A-1010 Wenen
Richting Rechtsliberal
Ideologie
Nationaal liberalisme, liberaal conservatisme
Euroscepsis
Internationale organisatie Geen
Europese fractie Geen
Website www.bzoe.at
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Bond voor de Toekomst van Oostenrijk (Duits: Bündnis Zukunft Österreich, afgekort BZÖ) is een Oostenrijkse politieke partij. De partij werd geleid door Jörg Haider, tot zijn overlijden op 11 oktober 2008. De partij werd in 2005 opgericht door ex-leden van de FPÖ. Woordvoerder van de partij en een goede vriend van Haider, Stefan Petzner, werd na het overlijden van Haider aangesteld als de nieuwe leider. Op 22 oktober bekende Petzner in een radio-interview dat hij de minnaar was van de getrouwde Haider. Petzner werd onmiddellijk op staande voet ontslagen als partijleider. De partij die als geen ander de traditionele familiewaarden wil belichamen, kon zich deze ideologische spreidstand niet veroorloven.[1] De nieuwe partijleider werd Josef Bucher van de partij die gehost wordt nogal liberaal.

Bij de regionale verkiezingen in 2005 scoorde de partij slecht, waardoor analisten twijfelden of de partij nog wel zou meedoen aan de parlementsverkiezingen in 2006. Maar de partij deed mee en behaalde met van 4,1% van de stemmen 7 zetels in het parlement. Haider bleef gouverneur van de deelstaat Karinthië, waardoor Peter Westenthaler de fractievoorzitter werd in het parlement, en ook partijleider. In augustus 2008 werd hij aan de kant geschoven, en werd Haider wederom de nieuwe leider, om de partijlijst te trekken voor de parlementsverkiezingen in september 2008. Bij deze verkiezingen behaalde de BZÖ met 11% van de stemmen 21 zetels in het parlement, een stijging van 14 zetels ten opzichte van de verkiezingen in 2006.

Kort na de verkiezingen verongelukte Jörg Haider nadat hij was aangereden.

Oprichting[bewerken]

De BZÖ werd opgericht door een conflict tussen Haider en FPÖ-leden Heinz-Christian Strache, Andreas Mölzer and Ewald Stadler. Op 3 april 2005 werd de oprichting van de partij officieel ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Op 6 april werden de plannen van de partij gepubliceerd in de Wiener Zeitung. Tijdens een conferentie op 17 april in Salzburg werd het partijprogramma goedgekeurd. De BZÖ werd de eerste partij in Oostenrijk die aan de regering deelnam, zonder dat er verkiezingen daarvoor hadden plaatsgevonden. In de coalitie met de Österreichische Volkspartei had de BZÖ het vice-kanselierschap en twee ministerposten.

Partijpunten[bewerken]

De BZÖ omschrijft zichzelf als "ideologiefrei, aber zukunftsorientiert und wertebewusst" (vrij van ideologieën, maar toekomstgericht en bewust van de traditionele waarden). Bepaalde standpunten verschillen duidelijk met de Oostenrijkse Vrijheidspartij. De standpunten zijn onder andere:

Verschillen en overeenkomsten met andere partijen[bewerken]

Alhoewel de BZÖ vaak wordt gezien als extreem-rechts, net als de FPÖ, verschilt de BZÖ wel van de FPÖ. Beide partijen waren Eurosceptisch tijdens de verkiezingen in 2006, en ze waren beiden tegen immigratie en tegen het Turkse lidmaatschap van de Europese Unie.

Maar de FPÖ wil een referendum over de vraag of Oostenrijk uit de Europese Unie moet, en de BZÖ wil alleen een referendum over het Verdrag van Lissabon.[2]

Partijleiders[bewerken]

Externe links[bewerken]

Boek[bewerken]

  • BALAND Lionel, Jörg Haider le phénix. Histoire de la famille politique libérale et nationale en Autriche, Collection « Politica », Éditions des Cimes, Paris, 2012. (ISBN 979-10-91058-02-5)