Naar inhoud springen

Bündnis Zukunft Österreich

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bündnis Zukunft Österreich
Logo
Personen
Partijleider Johanna Trodt-Limpl
Geschiedenis
Opgericht 3 april 2005
Algemene gegevens
Actief in Oostenrijk
Hoofdkantoor Volksgartenstraße 3/5
A-1010 Wenen
Richting Rechts-liberaal
Ideologie
nationaal liberalisme liberaal conservatisme
Euroscepsis
Kleuren Oranje
Internationale organisatie Geen
Europese fractie Geen
Website www.bzoe.at
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Bündnis Zukunft Österreich - beter bekend onder de afkorting BZÖ - is een Oostenrijkse politieke partij. In het Nederlands staat de naam voor Bond voor de Toekomst van Oostenrijk.

De partij werd in 2005 opgericht door ex-leden van de FPÖ en werd geleid door Jörg Haider, tot zijn overlijden op 11 oktober 2008. Woordvoerder van de partij en een goede vriend van Haider, Stefan Petzner, werd na het overlijden van Haider aangesteld als de nieuwe leider. Op 22 oktober bekende Petzner in een radio-interview dat hij de minnaar was van de getrouwde Haider. Petzner werd onmiddellijk op staande voet ontslagen als partijleider. De partij die als geen ander de traditionele familiewaarden wil belichamen, kon zich deze ideologische spreidstand niet veroorloven.[1] De nieuwe partijleider werd Josef Bucher.

Bij de regionale verkiezingen in 2005 scoorde de partij slecht, waardoor analisten twijfelden of de partij nog wel zou meedoen aan de parlementsverkiezingen in 2006. Maar de partij deed mee en behaalde met 4,1% van de stemmen zeven zetels in het bondsparlement. Haider bleef gouverneur van de deelstaat Karinthië, waardoor Peter Westenthaler de fractievoorzitter werd in het bondsparlement, en ook partijleider. In augustus 2008 werd hij aan de kant geschoven en werd Haider wederom de nieuwe leider om de partijlijst te trekken voor de parlementsverkiezingen in september 2008. Bij deze verkiezingen behaalde de BZÖ met 11% van de stemmen 21 zetels in het parlement, een stijging van 14 zetels ten opzichte van de verkiezingen in 2006.

Kort na de verkiezingen verongelukte Jörg Haider. De partij raakte in een crisis, mede door verschillende machtswisselingen binnen de partij en de koers.

Bij de Oostenrijkse parlementsverkiezingen 2013 keerde de partij niet meer terug, want het behaalde slechts 3,53% van de stemmen. Het keerde sindsdien nooit meer terug in de Nationale Raad.

De BZÖ werd opgericht vanwege een conflict tussen Haider en FPÖ-leden Heinz-Christian Strache, Andreas Mölzer en Ewald Stadler. Op 3 april 2005 werd de oprichting van de partij officieel ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Op 6 april werden de plannen van de partij gepubliceerd in de Wiener Zeitung. Tijdens een conferentie op 17 april in Salzburg werd het partijprogramma goedgekeurd. De BZÖ werd de eerste partij in Oostenrijk die aan de regering deelnam, zonder dat er verkiezingen daarvoor hadden plaatsgevonden. In de coalitie met de Österreichische Volkspartei had de BZÖ het vicekanselierschap en twee ministerposten.

De BZÖ omschrijft zichzelf als "ideologiefrei, aber zukunftsorientiert und wertebewusst" (vrij van ideologieën, maar toekomstgericht en bewust van de traditionele waarden). Bepaalde standpunten verschillen duidelijk met de Oostenrijkse Vrijheidspartij. De standpunten zijn onder andere:

Standpunten 2013

[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende standpunten werden door de BZÖ ingenomen in aanloop naar de parlementsverkiezingen van 2013:

Standpunt
Behouden van de maatschappelijke dienstplicht
Belasting op plastic verpakkingsmateriaal
Politieke vorming als vak op middelbaar onderwijs
Afschaffen Bondsraad als tweede kamer van het parlement
Gelijktrekken pensioengerechtigde leeftijd van mannen en vrouwen
Invoeren basisinkomen
Verplichte hogere bijdrage hogere inkomens gezondheidszorg
Verplichte dienstverlening langdurig werklozen
Wederom invoeren studiebeurs
Kunstmatige bevruchting homoseksuele en alleenstaande Oostenrijkers
Behouden van het crucifix in scholen
Verhoging budget ontwikkelingssamenwerking
Meer videobewaking openbare ruimte
Legaliseren softdrugs
Bron: wahlkabine.at

Verschillen en overeenkomsten met andere partijen

[bewerken | brontekst bewerken]

Alhoewel de BZÖ vaak wordt gezien als extreemrechts, net als de FPÖ, verschilt de BZÖ wel van de FPÖ. Beide partijen waren eurosceptisch tijdens de verkiezingen in 2006, en ze waren beide tegen immigratie en tegen een mogelijke Turkse toetreding tot de Europese Unie.

Maar de FPÖ wil een referendum over de vraag of Oostenrijk uit de Europese Unie moet, en de BZÖ wil alleen een referendum over het Verdrag van Lissabon.[2]

Partijleiders

[bewerken | brontekst bewerken]
Afbeelding Persoon Periode
Jörg Haider
(1950-2008)
17 april 200523 juni 2006
Peter Westenthaler
(*1967)
23 juni 200630 augustus 2008
Jörg Haider
(1950-2008)
30 augustus 200811 oktober 2008a
Stefan Petzner
(*1981)
11 oktober 200822 oktober 2008
Josef Bucher
(*1965)
22 oktober 20082 oktober 2013
Gerald Grosz
(*1977)
19 oktober 201330 maart 2015
Johanna Trodt-Limpl
(*1955)
sinds 30 maart 2015
a † 11 oktober 2008
[bewerken | brontekst bewerken]
  • (de) Partijwebsite
  • (de) Partijprogramma BZÖ
  • BALAND Lionel, Jörg Haider le phénix. Histoire de la famille politique libérale et nationale en Autriche, Collection « Politica », Éditions des Cimes, Paris, 2012. (ISBN 979-10-91058-02-5)
Zie de categorie Alliance for the Future of Austria van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.