Naar inhoud springen

BG-TV

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf B.G.T.V.)
BG-TV
Alternatieve titel Binnen-Gasthuis-Televisie
Genre wekelijkse alternatieve actualiteitenrubriek
Speelduur per afl. 30 minuten
Bedenker Emile Fallaux
Samenstelling Theo Uittenbogaard, Rob Klaasman
Presentatie Ellen Ombre, Laurie Langenbach, Moniek Toebosch, Olga Zuiderhoek.
Redactie Jan Eilander, Roel van Dalen, Marc Nelissen, Roel van Broekhoven, Babette Niemel, Merel Mirage, Pieter Storms, Wim Wennekes, Ike Bertels,
Eindredactie Emile Fallaux
Montage Vera Jong
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie Vlag van Nederland Nederland
Productie
Productie Ine Waltuch, Joes Roelofs, Joyce Feyen
Productiebedrijf VPRO
Uitzendingen
Start 1981
Einde 1983
Seizoenen 2
Netwerk of omroep VPRO
Portaal  Portaalicoon   Televisie

BG-TV was een experimentele actualiteitenrubriek van de VPRO die van 1981 tot 1983 op zondagavond werd uitgezonden. BG-TV stond voor BinnenGasthuis-TeleVisie, want het programma, dat ongeveer een half uur duurde, werd vanuit de verlaten snijzaal van het voormalige Amsterdamse Binnengasthuis uitgezonden.

Het programma werd gemaakt door, en was een leerschool voor jonge tv-makers als Jan Eilander, Roel van Dalen, Marc Nelissen, Roel van Broekhoven, Babette Niemel, Merel Mirage, en incidentele medewerkers als Pieter Storms, Wim Wennekes, Ike Bertels, en editor Vera Jong, het werd in afwisseling vormgegeven door Robert Wiering en Béanke Harting, en gecoacht door VPRO-programmamakers Rob Klaasman en Theo Uittenbogaard, met steun van de producers Joes Roelofs, Ine Waltuch en Joyce Feijen, onder leiding van -de bedenker van het format- Emile Fallaux.

Het programma bracht naast actualiteiten, met een typisch VPRO-geluid, ook politiek, kunst en cultuur. De vormgeving was origineel, atypisch en eclectisch; soms bestonden de 'bumpers' (korte intermezzi tussen de onderwerpen) uit door Béanke Harting bewerkte krantenfoto's met krankzinnige muziek, of uit geluid met tekeningen (o.a. van Aart Clerckx), soms werden ze gepresenteerd door gelegenheids-'omroepsters' als Ellen Ombre, Laurie Langenbach, Moniek Toebosch en Olga Zuiderhoek.

In 1982 vond in een van de uitzendingen de prijsuitreiking van de prijsvraag van de Lachende Scheerkwast plaats.