BBC Dutch Service

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
BBC Dutch Service
Uitzendingen
Omroep BBC
Radiostation BBC World Service
Periode 1940 tot 1957
Portaal  Portaalicoon   Media
9 oktober 1945 Londense Brieven door J.H. Huizenga
Vista-kmixdocked.png
(download·info)
Laatste uitzending
Vista-kmixdocked.png
Laatste uitzending op 9 augustus 1957 met een terugblik (download·info)

De BBC Dutch service was een Nederlandstalig radioprogramma van de Britse publieke omroep BBC dat werd uitgezonden van 1940 tot 1957.

Na andere Europese talen begon BBC World Service aan het begin van de Tweede Wereldoorlog programma's in het Nederlands uit te zenden op 11 april 1940 door presentator professor Webers. Op 15 mei werd tijdens de uitzending koningin Wilhelmina het woord gegeven[1]. Later was zij regelmatig te horen op de eveneens vanuit de BBC-studio's opererende Radio Oranje.

Programma-onderdelen waren in de loop der jaren onder meer 'London Rambles', de 'Flashbacks to the War' en de 'Londense brieven' door de Nederlandse journalist J.H. Huizinga. Medewerker Johan Fabricius deed onder meer verslag van de situatie in Nederlands-Indië.[2] Een van de medewerkers was het latere Kamerlid Theo Joekes. In de jaren vijftig en zestig presenteerde de Nederlandse vertaalster Rosey E. Pool enkele programma's voor de BBC Dutch Service, onder andere over een poppentheater en theatervoorstellingen.[3]

Het laatste programma werd uitgezonden op 9 augustus 1957.