BBC National Orchestra of Wales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoddinott doors WMC 001.jpg

Het BBC National Orchestra of Wales (Welsh: Cerddorfa Genedlaethol Gymreig y BBC) is een van de symfonieorkesten van de BBC en het enige professionele symfonieorkest van Wales. Zij geeft dus zowel publieke uitvoeringen als concerten voor de omroep (voornamelijk BBC 3 en BBC Cymru).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Al in 1928 zijn er pogingen ondernomen om een symfonieorkest te stichten in Wales (Cardiff Station Orchestra). Het heeft tot 1948 geduurd dat een orkest in Wales eindelijk van de grond kwam; voor die tijd waren er onvoldoende middelen om een orkest te onderhouden. De toenmalige naam was BBC Welsh Orchestra. In de zestiger jaren dreigde de BBC het orkest te saneren omdat bezuinigingen noodzakelijk waren. Na die sombere tijd groeide het uit tot een volwaardig symfonieorkest met een vaste bezetting van 88 musici in 1987. In dat jaar werd het orkest omgedoopt in BBC Welsh Symphony Orchestra. In 1993 kreeg het dan haar huidige naam, dat beter de status van het orkest weergeeft.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het orkest is sinds 1983 een koor gelieerd, het BBC National Chorus of Wales, dat volledig uit amateurzangers bestaat en ook zonder het orkest uitvoeringen geeft. Het orkest is dusdanig uit zijn jasje gegroeid dat de huidige thuishaven (BBC’s Broadcasting House in Cardiff) te klein is geworden. In 2007 betrekt het orkest de nieuwe zaal, De BBC Hoddinott Hall, genoemd naar de beroemdste Welshe componist Alun Hoddinott, op het terrein van Wales Millennium Centre, Cardiff. Daarnaast verzorgt men concerten in Sint David’s Hall te Cardiff; in andere plaatsen in Wales en het Verenigd Koninkrijk, maar ook daarbuiten. Als BBC orkest doet men mee aan de Proms in de Royal Albert Hall in Londen. Men heeft een platencontract bij het Britse label Chandos.

Dirigenten[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste dirigent in 1948 was Adrian Boult, daarna volgden Rae Jenkins (vanaf 1972), Boris Brott (vanaf 1972) en anderen. Vanaf 1987 was Tadaaki Otaka chef-dirigent; hij is nu Laureate dirigent. Vanaf 2000 bekleedde Richard Hickox die functie; zijn laatste concert was op 23 juli 2006; hij werd toen benoemd tot Dirigent Emeritus. De huidige chef-dirigent is vanaf september 2006 Thierry Fischer. Het orkest heeft momenteel in Michael Berkeley en Guto Puw (een Welshman) een huiscomponist, aan wie het orkest opdrachten geeft en daar dan de premières voor verzorgt.

Andere BBC-orkesten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]