BC Drop Shot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

BC Drop Shot is een Nederlandse badmintonclub uit Den Haag. Ze is op 1 oktober 1947 opgericht als winteractiviteit voor de leden van tennisclub Lucky Stroke. Die datum houdt in dat Drop Shot officieel de oudste badmintonclub van Nederland is. Twintig jaar lang leidt de club een zwervend bestaan langs de sporthallen van Den Haag. Als op 27 september 1967 de sporthal Mariahoeve wordt geopend, verkrijgt Drop Shot door een investering van 70.000 gulden het voorkeursrecht op de hal. Het is nog steeds hun thuisbasis.

Geschiedenis[bewerken]

De successen van Drop Shot starten vanaf het moment dat in 1952 officiële competitiewedstrijden worden gespeeld. Tussen 1957 en 1962 wordt Drop Shot drie keer landskampioen, mede dankzij het meespelen van de wereldkampioen van 1955: Ferry Sonneville, die in Nederland studeert. Zijn deelname aan de competitie is een stunt die nooit meer is herhaald door een Nederlandse club. Drop Shot dankt ook veel successen aan de jeugdopleiding. Die brengt in de loop der jaren namen voort als Joke van Beusekom, Monique Hoogland en Dicky Palyama: spelers die allemaal meerdere keren nationaal kampioen zijn geworden. Het eerste team is tot midden jaren ‘90 het paradepaardje van de club. Begin jaren 90 plaatst Drop Shot zich drie keer voor de finale van de play-offs, maar wint niet. Tot en met het seizoen 1994-1995 is Drop Shot altijd in de landelijke top aanwezig. Dan gaat het mis: de hoofdsponsor trekt zich terug en de toppers gaan naar andere clubs. Dankzij de inzet van een paar betrokken leden overleeft Drop Shot tien jaar van crisis. Daarna richt de vereniging zich op, groeit weer en begint aan de weg terug naar de top. Drop Shot introduceert het Zomer- en Wintertoernooi en het Phytalis/Drop Shot Grand Prix-toernooi. In 2017 organiseert de vereniging voor het eerst de Master Finals; een toernooi dat een jaar later als officiële finaleronde van het Mastercircuit wordt ingevoerd. In 2018 neemt de club ook de organisatie van de finale van de nationale beker op zich.

Heden[bewerken]

Drop Shot is een club van ruim 300 leden, onderverdeeld in recreatiespelers, competitiespelers en jeugdspelers. Daarmee is het een van de grotere clubs in Nederland.

Externe link[bewerken]