Bdsm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf BDSM)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Seksuele en genderdiversiteit
Lijn

Algemeen
gender · sekse/geslacht
seksuele geaardheid
genderidentiteit
holebi · lgbt

Sekse/geslacht
vrouw · intersekse · man
transseksualiteit

Genderidentiteit
androgynie
cisgender
genderqueer
queer
transgender
travestie

Voorkeur op basis van geslacht
autoseksualiteit
biseksualiteit
heteroseksualiteit
homoseksualiteit
lesbianisme
panseksualiteit
polyseksualiteit

Voorkeur op basis van leeftijd
efebofilie
gerontofilie
hebefilie
pederastie
pedofilie

Voorkeur op basis van gedrag of objecten
bdsm
fetisjisme
infantilisme

Overige voorkeuren
aseksualiteit
polyamorie
parafilie

Collar
Partial suspensionbondage

BDSM is een seksuele voorkeur die gebruikmaakt van elkaar opgelegde fysieke beperkingen, intense zenuwprikkels en het spelen van een machtsrollenspel. BDSM is een afkorting van de begrippen Bondage and Discipline (BD), Dominance and Submission (DS) en Sadism and Masochism (SM). BDSM omvat een breed spectrum aan activiteiten, interpersoonlijke relatievormen en subculturen.

Gezamenlijk geven deze een beeld van de verschillende onderdelen die sadomasochisme kan bevatten: bondage (het verminderen van de bewegingsvrijheid van de partner middels bijv. touw, boeien of restrictieve kleding), discipline (het geven van opdrachten, eventueel met echte of gespeelde bestraffing), dominantie en submissie (het uitoefenen van of zich onderwerpen aan macht, vaak in de vorm van rollenspel) en sadomasochisme (het genieten van het veroorzaken of ondergaan van pijn. De term komt uit de samentrekking van sadisme en masochisme).

Attributen[bewerken]

Voor het sadomasochistische spel kan gebruik worden gemaakt van speciaal daarvoor gemaakte seksspeeltjes, bijvoorbeeld instrumenten die de vrijheid beperken (zoals halsband, hand- en voetboeien, andreaskruis, touw en mondknevel), penetrerende speeltjes (zoals buttplug, dildo en vibrator), instrumenten om mee te slaan (zoals cane, bullwhip, single tail, plak, gesels), elektrospeeltjes (zoals elektrische vliegenmepper, laagspanningsapparatuur en violet wand) en overige instrumenten om pijn mee te veroorzaken, zoals naalden en messen.

Soms worden ook huishoudelijke objecten als speeltje gebruikt, zoals bijvoorbeeld pollepels, boterkwastjes, uienkam, wasknijpers of ijsblokjes.

In een onderzoek in Vlaanderen door het psychiatrisch onderzoekscentrum van de Universiteit Antwerpen en het Universitair Forensisch Centrum (UZA) werden attributen door beoefenaars als volgt gerangschikt volgens gebruiksfrequentie[bron?]:

  1. ijsblokjes
  2. gebruik van blinddoek
  3. gebruik van handboeien/touw
  4. slaan met zweep
  5. gebruik van wasknijpers, tepelklemmen, kaarsvet

Lifestyle[bewerken]

Voor velen is BDSM een spelletje dat vooral in slaapkamercontext beoefend wordt. Er zijn echter ook mensen voor wie het echt een levenswijze is. Zij integreren BDSM in hun dagelijks leven. Er bestaan hier verschillende gradaties in, zoals 24/7 waarbij de Dom(me) de sub 24 uur per dag, 7 dagen per week domineert, maar zonder dat dit werk, studie, familiebanden etc. al te zeer beïnvloedt. Men houdt hierbij vaak nog wel de mogelijkheid open om 'gewoon' als gelijken met elkaar te praten en de sub heeft meestal ook nog wel enige inspraak in wat er wel of niet gebeurt. Maar dit verschilt per 24/7-relatie. Eenieder geeft er zijn of haar eigen invulling aan. Een nog extremere variant is TPE (Total Power Exchange), waarbij de totale macht in handen van de Dominant is en hij of zij dus over ieder aspect van het leven van de onderdanige kan beslissen.

Veiligheid[bewerken]

Sommige spelvormen brengen (soms forse) risico's met zich mee. Minimaliseren van deze risico's is belangrijk. Enkele gebruikte termen voor aandachtspunten zijn "R5V" (Respect, Vertrouwen , Veiligheid, Verantwoordelijkheid, Voorzichtigheid en Vrijwilligheid), de "3V's" (Veilig, Verantwoord en Vrijwillig, afgeleid van het Engelse Safe, Sane & Consensual) en RACK (Risk Aware Consensual Kink), waarbij de nadruk ligt op het in ieder geval zich bewust zijn van de risico's die worden genomen.

Er kan een veiligheidscode of safeword voor de onderdanige worden afgesproken om het spel acuut te beëindigen in het geval dat er iets misgaat dat de ander niet ziet of er een harde grens wordt overschreden. Er kunnen ook vooraf de grenzen besproken worden waarbinnen het spel zich zal afspelen. Soms wordt daarbij gebruikgemaakt van een checklist.

Verenigingen[bewerken]

Er zijn in Nederland een aantal verenigingen waar beoefenaars van BDSM elkaar ontmoeten. De grootste vereniging is de VSSM. Deze is in 1970 opgericht en daarmee de oudste geregistreerde sm-vereniging ter wereld.

Boeken[bewerken]

Tijdschriften[bewerken]