BLOB (architectuur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Kunsthaus Graz, een voorbeeld van BLOB
The Sage Gateshead, door Norman Foster

BLOB (bilinear object), ook wel blobitectuur genoemd, is een architectuurstijl waarbij de buitenkant van een bouwwerk grillige vormen heeft.

Oorsprong van de term BLOB[bewerken]

De term BLOB is afgeleid van 'blob architecture' (blob architectuur), die is bedacht door de architect Greg Lynn in 1995. Lynn hield zich bezig met experimenten in digitale ontwerptechnieken met CAD-programma's. Hij gebruikte de term 'blob' om de vorm te beschrijven die ontstond na het aanklikken van een wolk willekeurige punten in een CAD-computerprogramma. Naast het Engelse woord voor 'klodder' is het ook afgeleid van de computerterm BLOB (binary large object): het dataformaat waarmee deze vormen werden opgeslagen in een database.

Types BLOB[bewerken]

Er zijn vier verschillende types, afhankelijk van het feit of het inwendige van het gebouw de grillige buitenkant volgt.

Type I[bewerken]

De vloeren zijn rechthoekig en volgen de buitenwand niet; de vloeren worden gedragen door van de buitenwand gescheiden dragers. Voorbeeld: het Guggenheim Museum in Bilbao.

Type II[bewerken]

De vloeren volgen de buitenwand, maar worden apart ondersteund. Voorbeeld: het Vrijheidsbeeld in New York.

Type III[bewerken]

De vloeren volgen de buitenwand, en de ondersteuningen zitten in de buitenwand verwerkt.

Type IV[bewerken]

De vloeren volgen de buitenwand, en worden door de (versterkte) buitenwand gedragen. De buitenwand is de drager. Zie exoskelet. Voorbeeld: het Swiss Re-gebouw in Londen.

Verwante stromingen[bewerken]