BNP Paribas Fortis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf BNP Paribas-Fortis)
Ga naar: navigatie, zoeken
BNP Paribas Fortis
Onderdeel van BNP Paribas
Onderdeel sinds 2008
Aandeelhouder BNP Paribas S.A. (100%)
Oprichting 1990
Hoofdkantoor Warandeberg 3
1000 Brussel
België
Motto of slagzin De bank voor een wereld in verandering.
Sleutelfiguren Maxime Jadot (CEO)
Werknemers 37.000 (waarvan 18.000 in België)
Producten Financiële diensten
Portaal  Portaalicoon   Economie

BNP Paribas Fortis is een Belgische bank, dochteronderneming van BNP Paribas. De naam 'BNP Paribas Fortis' kwam er naar aanleiding van de aankoop door BNP Paribas S.A. (via de FPIM) van 75% van de aandelen van Fortis Bank SA/NV in mei 2009. Ondertussen zijn alle aandelen van BNP Paribas Fortis aangekocht door BNP Paribas.

Activiteiten[bewerken]

BNP Paribas Fortis is de grootste bank in België. Het biedt een totaalpakket van financiële diensten aan particuliere en zakelijke klanten, vermogende particulieren, bedrijven, publieke en financiële instellingen. De activiteiten zijn verdeeld over vier bedrijfsonderdelen: Retail & Private Banking, Corporate & Public Banking, Corporate & Investment Banking en Investment Solutions. De bank ondersteunt haar klanten in het buitenland met kantoren in circa 80 landen van de moedermaatschappij BNP Paribas. Herman Daems is voorzitter van de raad van bestuur en Maxime Jadot is de CEO van BNP Paribas Fortis.

BGL BNP Paribas is actief op de Luxemburgse markt. Het is de grootste aanbieder van bankdiensten aan kleine en middelgrote ondernemingen in Luxemburg, en de nummer twee inzake diensten aan particulieren. Ze is ook leider op het gebied van bankverzekeringen met een pakket verzekeringsdiensten.

Buiten beide thuismarkten is de bank actief in Polen en Turkije. In Polen heeft BNP Paribas met Bank Polska SA een netwerk van 227 kantoren, 2700 werknemers en zo'n 400.000 retailklanten. In Turkije is de bank actief via TEB, waarin het een aandelenbelang van 44,6% heeft. TEB beschikt over zo'n 600 kantoren en heeft 9300 medewerkers in dienst. Deze bedienen drie miljoen particuliere klanten en ongeveer 500.000 bedrijfsklanten.

Definitieve overname[bewerken]

Voor oktober 2008 was Fortis Bank SA/NV, samen met Fortis Bank Nederland N.V., de bancaire poot van de zogenaamde Fortis holding (die uit twee vennootschappen bestond: Fortis N.V. en Fortis NV/SA) en stond bekend als Fortis.

Op 28 april 2009 gingen de aandeelhouders van Fortis NV/SA in België en op 29 april 2009 de aandeelhouders van Fortis N.V. in Utrecht akkoord met de verkoop van 75% van de aandelen van Fortis Bank SA/NV aan BNP Paribas S.A..[1] Verder kocht BNP Paribas 67% in Fortis Bank Luxemburg.[1] De Belgische federale overheid en de Luxemburgse overheid hielden een minderheidsbelang van respectievelijk 25% en 33% in de twee Fortis onderdelen.[1] BNP betaalde de overnamesom met eigen aandelen. De Belgische overheid kreeg een aandelenbelang van 10% in BNP Paribas en de Luxemburgse overheid 1,4%.[1] België werd na de transactie de grootste aandeelhouder van BNP Paribas.

De resterende 25% van de aandelen van Fortis Bank SA/NV was in handen van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (Belgische Staat). Deze laatste verkocht op 13 november 2013 haar belang aan de Franse bankgroep BNP Paribas om de Belgische schuldgraad onder de 100% van het bruto binnenlands product te brengen.[2] De verkoop levert 3,25 miljard euro op.[3] Er blijven wel onafhankelijke Belgische bestuurders in de raad van bestuur tot 2020 en de transactie heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid.[3]

Externe link[bewerken]