BSA Empire Star-serie

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
BSA Empire Star 500 cc 1936.jpg

De BSA M23 Empire Star was een serie motorfietsen van het Britse merk BSA, die geproduceerd werden van 1936 tot 1939. De modellen dankten hun naam aan het Zilveren Jubileum van koning George V.

De Empire Star werd geadverteerd als "The Masterpiece of the Industry" maar werd eigenlijk bekender als voorloper van de BSA Gold Star.

De Empire Star was een doorontwikkeling van de BSA Blue Star en ontworpen door Val Page. Daardoor "profiteerde" de machine van de ideeën die Page bij zijn eerdere werkgevers JAP, Ariel en Triumph had opgedaan. De machine had aanvankelijk een zwaar ijzeren frame, maar Page bleef het model voortdurend verbeteren en lichter maken.

De Empire Star was beschikbaar in drie inhoudsklassen: de 250cc B22, de 350cc R5 en de 500cc Q8. Als erfenis van de Blue Star had de machine een aluminium kettingkast voor de primaire ketting, een zuiger met hoge compressie en een geharde cilinderwand. Nieuw was de voetschakeling en de dry-sump smering.

De Empire Star-serie werd in 1936 gepresenteerd met een betrouwbaarheidsproef van een 500cc model dat over het circuit van Brooklands werd gejaagd met snelheden van meer dan 110 km/uur. Daarna werd een afstand van 1.000 mijl afgelegd door het Verenigd Koninkrijk. De hele afstand werd afgelegd zonder dat er onderdelen vervangen hoefden te worden.

Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd de productie van de Empire Star gestaakt. De fabriek moest zich weer gaan bezighouden met de productie van munitie én de BSA M20 voor het leger.

Gouden Ster[edit | edit source]

In 1937 reed Wal Handley met een speciaal geprepareerde 500cc Empire Star een rondegemiddelde van 107,57 mijl per uur op Brooklands. De machine had een racecarburateur, een speciale ontstekingsmagneet en een close ratio versnellingsbak. Wal Handley was al gestopt met racen, maar maakte speciaal voor deze drie ronden op Brooklands een uitzondering. Drie ronden volgas over de al verouderde en hobbelige baan van Brooklands vereiste ervaring en durf. Voor een dergelijke prestatie werd op Brooklands een "Gouden Ster" uitgereikt. Dat was voor BSA de inspiratie om op basis van de Empire Star de BSA Gold Star te ontwikkelen.