BV Groningen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
BV Groningen
Opgericht 1969, 2004
Opgeheven 1994
Hal Oude Alo[1]
Stad Groningen
Teamkleuren rood, wit
Voorzitter Timon Veenstra
Website https://bvgroningen.net
 
Thuiskleuren jersey
Thuiskleuren jersey
 
Thuiskleuren shorts
Thuiskleuren
Portaal  Portaalicoon   Basketbal

BV Groningen (voluit Basketbal Vereniging Groningen, vaak afgekort tot BVG) is een basketbalvereniging uit de stad Groningen.

Geschiedenis[bewerken]

BVG werd op 17 december 1969 opgericht[2] door Bill Pijl en Dick Jager als schoolclub van de Cort van der Linden-mavo, waar Pijl op dat moment leraar tekenen en handenarbeid was.[3] In 1979 promoveerde BVG tot de Eredivisie waar het de elfde en laatste plaats behaalde. Van de veertig wedstrijden werden er slechts twee gewonnen,[4] beide tegen Rotterdam-Zuid Basketbal.[5][6] Hiermee kwam al na één jaar een einde aan het Eredivisie-avontuur. Het seizoen 1979/1980 was hiermee tevens het laatste seizoen waarin er twee teams uit één stad kwamen - het andere team was Nationale Nederlanden Donar. Toen van 1983 tot en met 1986 Donar niet uitkwam in de eredivisie en daarmee geen gebruik maakte van de Evenementenhal, speelde BVG haar wedstrijden hier.[7]

In 1994 ging de damesafdeling van BVG op in Celeritas Donar[8] en de herenafdeling ging samen met Assist Assen.[9] Hiermee verdween de naam BVG uit de Groninger basketbalwereld. In 2004 werd de vereniging echter opnieuw opgericht,[10] mede door Bill Pijl, omdat er een plek vrijkwam in de rayon hoofdklasse. In 2006 werd BVG tweede in deze klasse, waardoor het recht had op promotie, maar vanwege geldgebrek was dit niet mogelijk. Sins het seizoen 2013-2104 speelt het Heren 1-team, onder leiding van coach Jart Hoekstra, mee in de eerste divisie. Vanaf het seizoen 2016-2017 speelt het Heren 1-team onder leiding van Jart Hoekstra in de Promotiedivisie.

Door de jaren heen hebben vele spelers van Donar gespeeld bij BVG en andersom, onder wie Mark-Peter Hof, Albert van der Ark, Jeroen Talens en Leo Wubbolt.[7] Ook heeft voormalig Donar-coach Glenn Pinas bij BVG gecoacht.

Sinds seizoen 2015-2016 speelt BVG ook weer met een jeugdteam[11] in de landelijke competitie (tweede divisie).

G-Team[bewerken]

Naast de gebruikelijke heren- en damesteams heeft BVG ook een G-Team, een team met jongens met een lichte verstandelijke handicap. Op 10 maart 2012 speelde dit team zijn eerste wedstrijd.[12]

Externe link[bewerken]