B (programmeertaal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
B
Paradigma imperatief
Verschenen 1969
Ontworpen door Ken Thompson
Ontwikkeld door Ken Thompson en Dennis Ritchie
Typesysteem geen
Beïnvloed door BCPL
Invloed op C
Portaal  Portaalicoon   Informatica

B is een programmeertaal die ontwikkeld werd door Bell Labs. Ze werd direct vrijwel niet meer gebruikt omdat ze is vervangen door de programmeertaal C. B is vooral het werk van Ken Thompson met hulp van Dennis Ritchie, en verscheen rond 1969.

Eigenlijk is B een uitgeklede versie van BCPL, waarbij Thomson naar eigen inzicht mogelijkheden eruit haalde die hij onnodig achtte om de programmeertaal geschikt te maken voor de beperkte geheugencapaciteit van de minicomputers uit die tijd. Daarnaast veranderde hij de taal naar zijn eigen voorkeur, vooral om het aantal karakters te beperken in een normaal programma.

Net zoals BCPL en FORTH, heeft B één datatype, het computerwoord. Dit datatype werd door de meeste operaties, bijvoorbeeld +, -, / en *, als integer behandeld, maar andere operaties gebruikten het datatype voor geheugenadressering. Daarmee leek B op een zeer vroege versie van C. Er was een klein aantal bibliotheekfuncties beschikbaar, inclusief ook een aantal die al vaag leken op de standaard IO-bibliotheek van C.

De eerste implementaties zijn gemaakt voor de DEC PDP-7 en PDP-11 minicomputer, die gebruik maakten van een vroege versie van Unix.