Baal (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Baal
Deelgemeente in België Vlag van België
Baal (België) (België (hoofdbetekenis))
Baal (België)
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Tremelo
Fusie 1977
Coördinaten 50° 60′ NB, 04° 45′ OL
Overig
Postcode 3128
Detailkaart
Baal (België) (Vlaams-Brabant)
Baal (België)
Portaal  Portaalicoon   België

Baal is een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en sinds 1977 een deelgemeente van de gemeente Tremelo. Geografisch en volkskundig behoort Baal tot de Zuiderkempen.

Toponymie[bewerken]

In een oorkonde van 1320 zou reeds de aanduiding 'BAEL' te lezen zijn. Deze naam zou afstammen van het Germaanse 'Bâl', wat zoiets als een bundel hout zou betekenen. Wat zeker is, is dat de toponymie spreekt van een plaats in het woud waar sprokkelhout gevonden werd.

Geografie[bewerken]

Baal is bekend om zijn Balenberg die bestaat uit twee heuvels, een lage en een hoge, waarvan de lage het meest bekend is en de hoge zo'n 45 meter boven de zeespiegel ligt. De Zuiderkempen ten noorden van de Balenberg zijn overwegend vlak en lemig zandig. Oorspronkelijk was het een bosrijk gebied met plaatselijk landduinen (zoals dus de Balenberg). Ten zuiden van deze berg komt men in het Hageland met eerst de rivierafzettingen (dominantie van kleien) van de Demervallei. De Balenberg is een eerder geïsoleerde heuvel in het landschap. Zij is een erosierestant van een vroegere aaneengesloten heuvelrij en stelt een fossiele zandbank voor. Wanneer we de topografie met de geologische ondergrond vergelijken zien we dat net onder de Balenberg een geïsoleerde fractie van de Diestiaanzanden aanwezig is als eerste tertiaire laag. Zo'n restant van een geologisch proces wordt in Vlaanderen ook wel een getuigenheuvel genoemd, en -meer specifiek- deel van het Diestiaan-gebied van Heist-Op-Den-Berg, Beerzel en de Balenberg-Molenberg.

Demografie[bewerken]

Demografische ontwikkeling[bewerken]

  • Bron: NIS; Opm:1806 t/m 1970=volkstellingen; 1976=inwoneraantal op 31 december

Sport[bewerken]

Evenementen[bewerken]

Elk jaar wordt op nieuwjaarsdag op de "kleine Balenberg" de GP Sven Nys gereden, een cyclocrosswedstrijd van de bpost bank trofee.

Bekende Balenaars[bewerken]

Een bekende inwoner is Sven Nys.