Beluister (info)

Baambrugge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Baambrugge
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Baambrugge (Utrecht)
Baambrugge
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag De Ronde Venen De Ronde Venen
Coördinaten 52° 15′ NB, 4° 59′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.445[1]
Overig
Postcode 1396
Netnummer 0294
Woonplaatscode 1333
Detailkaart
Kaart van Baambrugge
Locatie in de voormalige gemeente Abcoude
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Baambrugge is een dorp gelegen in de gemeente De Ronde Venen in het noordwesten van de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp is gelegen aan het riviertje de Angstel, hemelsbreed gelegen tussen de Vinkeveense Plassen in het westen en het Amsterdam-Rijnkanaal in het oosten. Baambrugge heeft 1.445 inwoners (2021).[1] Even ten noorden van het dorp, richting Abcoude staat de voormalige poldermolen Hoog- en Groenland uit circa 1680.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp behoorde tot de gemeente Abcoude-Baambrugge. In 1941 ging deze gemeente samen met Abcoude-Proostdij en vormde de gemeente Abcoude. In 2011 is de gemeente Abcoude gefuseerd met de gemeente De Ronde Venen.

In 1972 namen The Beach Boys hun album Holland op in een oud boerderijtje[2] met ingebouwde studio tegenover Café de Punt[3] in Baambrugge. De muziek stroomt door de aderen van dit dorp. Zo is het dorpslied, het Baambruggelied voortgevloeid uit het sinds 2015 halfjaarlijks terugkerende open podium in Dorpshuis "De Vijf Bogen": het Muziek Podium Baambrugge[4].

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Het zuidelijke deel van het landelijk gebied van Baambrugge is samen met Loenersloot een beschermd dorpsgezicht. Baambrugge zelf heeft ook een beschermd dorpsgezicht. Verder zijn er in het dorp enkele tientallen rijksmonumenten.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het doorgaande verkeer loopt door het dorp de Rijksstraatweg waarover ook bus 120 van Syntus Utrecht rijdt. Van Baambrugge loopt naar het Westen de Zuwe naar Vinkeveen.

Geboren in Baambrugge[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Abcoude en Baambrugge 900 jaar, door D.G. Carasso, M. Carasso-Kok e.a. Stichting Historisch Boek Abcoude 900 jaar, Abcoude 1985 ISBN 90-9001002-5

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Baambrugge van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.