Baanbrug (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Baanbrug
Baanbrug (mei 2017)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam-Centrum
Overspant Lijnbaansgracht
Brugnummer 107
Bouw
Bouwperiode 1892
Architectuur
Type vaste brug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Baanbrug (brug 107) is een vaste brug in Amsterdam-Centrum.

Ze is gelegen in de Elandsgracht en overspant de Lijnbaansgracht, waarnaar zij vernoemd is. Ten zuidoosten van de brug ligt gemeentelijk monument Elandsgracht 113, ten zuidwesten van de brug staat het Amsterdamse hoofdbureau van politie.

De eerste plannen voor de brug kwamen wellicht in 1890 toen de gemeente de Elandsgracht wilde dempen om er een brede toegangsweg tot de stad te maken. Dit alles kan, maar dan moest ook de Oude Kinkerbrug over de Singelgracht er komen. In 1891 volgde de aanbesteding; in mei 1892 konden de ijzeren liggers geplaatst worden, in augustus 1892 kon het verkeer er overheen. In 1967 werd deze brug op een vreemde wijze tijdelijk verbreed. Eerst werden aan beide zijden twee ijzeren/houten bruggen geplaatst op jukken, waarover de nieuwe voetpaden liepen, vervolgens werd de rijbaan verbreed. Ze kreeg daarbij houten balustrades, buiten de originele smeedijzeren balustrades. Dit was mogelijk omdat in de jaren 1960-1969 de oude ijzeren bruggen uit eind 19e eeuw niet meer in de smaak vielen en op grote schaal vervangen en verbouwd werden. In 2004 stond de brug ter discussie, er werden plannen gemaakt om de Elandsgracht weer uit te graven nu zij na hernieuwd inzicht haar leidende rol als verkeersweg verliest. De brug is dan een “sta-in-de-weg”. Aanpassing van de omgeving is noodzakelijk geworden omdat de kruising Marnixstraat en Elandsgracht dan een blackspot is (veel verkeersongelukken met dodelijke afloop). Ook werd er gedacht aan een parkeergarage onder de Elandsgracht.

In de 21e eeuw is de mening over het type brug geheel gewijzigd, men doet er alles aan om ze te behouden. Voor brug 107 betekende dat de brug na jaren niets doen hersteld werd met haar “oude uiterlijk” met natuurstenen pylonen en breedte. Op 23 december 2011 werd die brug weer in bedrijf genomen, na elf maanden buiten dienst te zijn geweest. Er moest toen alleen nog wat schilderwerk plaatsvinden.

Zie de categorie Brug 107, Baanbrug (Amsterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.