Baarderburen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Baarderburen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Baarderburen (Friesland)
Baarderburen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 8′ NB, 5° 29′ OL
Overig
Postcode 8822
Woonplaats (BAG) Arum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Baarderburen (Fries: Baarderbuorren) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuiden van Achlum, ten noordwesten van Lollum en aan de zuidoostkant van Arum, waar het formeel onder valt. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Baarderbuorren en voor deel aan de Bayumerlaene.

De buurtschap dient niet te worden verward met de buurtschap Baardburen in de gemeente Leeuwarden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De bewoning aan Bayumerlaene behoorde bij de buurtschap Beijum of Beijem, dat niet meer als een zelfstandige plaats wordt gezien. Een deel ervan ligt op het grondgebied van Lollum. Het andere deel valt onder Arum, en wordt zo bij de buurtschap Baarderburen gerekend.

De oudste vermelding van de voormalige buurtschap is in 1468 wanneer het door spion als Beyerum, mogelijk een vertikken want in 1486 werd het vermeld als Beyem. De plaatsnaam duidt waarschijnlijk op het feit dat het de woonplaat (heem/um) van de persoon Beie was.

Baarderburen werd dan weer in het begin van de 16e eeuw vermeld als Bairdt en Beardt. In 1664 werd het vermeld als Bearderbuyern en vanaf de 18e eeuw Baarderburen. De plaatsnaam zou mogelijk verwijzen naar het feit dat het op een verhoging (werth) was gelegen die werd bewoond of gesticht door de persoon Ba of Bavo.