Baarle (Oost-Vlaanderen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Baarle
Plaats in België Vlag van België
Baarle (België)
Baarle
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Gent Gent
Coördinaten 51° 2′ NB, 3° 37′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,50 km²
Inwoners ca. 2500
Detailkaart
Baarle (Oost-Vlaanderen)
Baarle
Locatie in Oost-Vlaanderen
Foto's
De Sint-Martinuskerk
De Sint-Martinuskerk
Portaal  Portaalicoon   België

Baarle is een plaats in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het dorp maakt deel uit van de Gentse deelgemeente Drongen. Baarle ligt ten zuidwesten van het centrum van Drongen, langs de Leie. Tot 1805 was het een zelfstandige gemeente.

Door de aanwezigheid van een afrit van de drukke E40-snelweg, een hotel en een industriepark kan Baarle als het zakencentrum van Drongen worden beschouwd. Daarnaast bevinden zich in Baarle onder meer de Sint-Martinuskerk, het rustoord (Leiehome) en de basisschool (Don Bosco Baarle).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Een oude vermelding van de plaats, als Barloria, gaat terug tot 820-822. Het gebied was eigendom van de Sint-Pietersabdij. De kerk wordt reeds in 1025 vermeld. Het dorp lag oorspronkelijk op beide oevers van de Leie. Het zuidelijke deel ging uiteindelijk naar Sint-Martens-Latem en de vroegere gemeente Baarle werd in 1805 bij Drongen gevoegd en is daarom ook wel bekend als Drongen-Baarle. De parochie bleef echter zelfstandig. In 1977 werd het plaatsje samen met de rest van Drongen een deelgemeente van Gent.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Baarle ligt in de vallei van de Leie, op een hoogte van ongeveer 6 meter. Langs de meanderende Leie liggen natuurgebieden als de Keuzemeersen en de Latemse meersen. Een veerpont verbindt het op de linkeroever gelegen dorp met de rechteroever.

Geschiedenis buurtspoorwegen[bewerken | brontekst bewerken]

In Baarle passeerde vroeger de buurtspoorlijn Rabot, gelegen aan de Gentse stadsrand. De opening tussen de verbinding Drongen – Baarle, vond plaats op 15 oktober 1909, en die van Baarle – Sint-Martens-Leerne, op 20 november 1910.

Deze buurtspoorlijn (Rabot) werd op 29 december 1958 opgeheven.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Deurle, Sint-Martens-Latem, Landegem, Drongen

Zie de categorie Baarle (Drongen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.