Baba au rhum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Baba au rhum

Baba au Rhum is een klassiek nagerecht uit de Franse keuken.

In essentie bestaat het uit kleine champignongrote tulbanden of cakejes die tezamen in een pot met rum zitten. De cakejes zijn doordrenkt van de rum(stroop).

Geschiedenis[bewerken]

De baba heeft bekendheid gekregen in de 18de eeuw, toen de Poolse koning Stanislas Leszczynski de zoetigheid in Frankrijk invoerde bij zijn schoonzoon, de Franse koning Lodewijk XV nadat hij uit Polen verbannen was en in Lotharingen hertog geworden was. Het oorspronkelijk Poolse dessert heette babka of baba.

De eerste baba's werden gemaakt met tokai [bron?], totdat bakker Nicolas Stohrer uit Parijs de rhumstroop introduceerde. De Babà (met rum of limoncello) is ook een van de beroemdste cakes in Zuid-Italiaans Napels.

Recept[bewerken]

Het beste is om voor iedere persoon een aparte baba te maken, omdat het moeilijk is bij grotere baba's de rumstroop er goed in te laten trekken. Als een grote baba wordt gemaakt, gebruik dan een ringvorm.

De cake[bewerken]

Klop twee hele eieren met 200 gram suiker tot het een schuimige massa is. Voeg 5 dl melk toe en 50 gram gesmolten boter en 400 gram gezeefde bloem. Als alles goed gemengd is een zakje bakpoeder toevoegen. Vormpjes met boter invetten en de baba's in een voorverwarmde oven van 180 graden zetten. Afhankelijk van de maat van de cakejes maximaal 30 minuten in de oven laten staan. De cakejes kunnen ook worden gemaakt van briochedeeg.

De stroop[bewerken]

Meng een halve liter water met een kop poedersuiker en 30cl rum. Voeg een opengesneden vanillestokje toe en verwarm het tot het bijna kookt. Laat het zo 20 minuten trekken en verwijder dan het vanillestokje. Leg de cakejes in een ruime schaal en giet de hete stroop erover. Keer desgewenst de cakes een keertje om, zodat ook de andere kant de stroop goed opneemt. Bewaar de cakejes in een pot, bedekt met de rest van de stroop.

Dit recept is voor zes cakejes.

Het wordt geserveerd met lichtgeklopte niet gezoete slagroom.